Može li biti obnovljen okus rajčice od prije 100 godina

Nešto nije u redu s okusom rajčica ovih dana. Nepce je svjesno lišenog okusa u kojem su nekada uživali naši djedovi i bake.

Međutim, znanstvenici tvrde da možemo imati priliku vratiti rajčicu na svoju bivšu slavu. Harry Klee, profesor hortikulturnih znanosti na University of Florida, radi na identificiranju ključnih kemijskih elemenata koji rajčici pružaju ‘prasak’ okusa, s konačnim ciljem da se inženjeringom postigne da ovo sveprisutno voće ponovno ima okus kao i prije 100 godina, javlja Phys.org.

‘Upravo popravljamo nešto što je bilo uništeno posljednjih 50 godina kako bi rajčice vratili tamo gdje su bile prije jednog stoljeća, ukusne’, rekao je Klee. ‘Možemo napraviti da rajčice koje se kupuju u supermarketu imaju puno bolji okus’.

Klee želi jasno dati do znanja da nije riječ o genetskom inženjeringu. Kako bi rajčici vratio njezin starinski okus Klee želi angažirati metodologiju klasične genetike. Prvo ipak, mora utvrditi što je točno to što se promijenilo u okusu rajčice.
Odgovor leži u alelima

Znanstveni tim Kleea pregledavao je kemijske temelje toga kako naš olfaktorni sustav i osjećaj radi kada okusimo rajčicu. Što bismo trebali očekivati od sadržaja šećera ovog voća? Koje su nestalne kemikalije kritične za bolji okus? Tim je potom analizirao genetiku u pozadini proizvodnje ovih kemikalija, i bili su, kako navode, sposobni identificirati nekoliko alela – ili genetskih varijacija – koji su slučajno bili istisnuti iz mnogih sorti modernih rajčica koje kontroliraju okus.
‘Željeli smo identificirati zašto varijantama modernih rajčica nedostaje ovih kemikalija okusa’, rekao je Klee. ‘To je zato što su izgubile poželjne alele određenog broja gena’.

Istraživanje, koje se pojavilo u časopisu Science, iskoristilo je studiju široke procjene genoma kako bi mapiralo ključne gene u igri, što bi trebalo omogućiti da se fokusira na ove osobine i učinkovito ih odrediti u programima uzgoja.

Obzirom da Klee ne želi ići putem genetske modifikacije, on procjenjuje da će uzgajivačima biti potrebno tri do četiri godine da vrati rajčice u stanje u kojem su bile nekada, kada se govori o okusu.

Stoga, ako volite rajčice, malo se strpite. Čekanje bi se trebalo isplatiti. Za samo nekoliko godina, možda dobijete šansu iznova se zaljubiti u rajčicu.

 

Izvor: Mother Nature Network

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.