Europska sigurnost za hranu ponovno pregledava rizike palminog ulja

The European Food Safety Agency ponovno će pregledati svoja upozorenja o zdravstvenim rizicima koji proizlaze od palminog i drugih biljnih ulja, rekla je glasnogovornica ovog europskog tijela u svjetlu nedavne studije te izrazila manje zabrinutosti od EFSA-e.

Proizvođači hrane diljem Europe pomno motre indikacije neovisnih vlasti o zdravstvenim rizicima koji se odnose na palmino ulje, jeftin sastojak koji se koristi u širokom rasponu proizvoda od keksi do čokoladnih namaza (Vidi: Nutella uzvratila nakon studije o kancerogenom riziku palminog ulja).

Prošlog je svibnja EFSA, sa sjedištem u Italiji, rekla da palmino ulje generira više potencijalnog kancerogenog onečišćenja od drugih biljnih ulja kada se rafinira na temperaturama iznad 200 stupnjeva.

No, zbog ovoga se ipak nije preporučilo potrošačima da prestanu jesti ova ulja.

U Italiji je ovo upozorenje izazvalo reakciju potrošača protiv hrane koja sadrži ulje, vršeći pritisak na najveći talijanski lanac supermarketa Coop da ih bojkotiraju.

Barilla, najveći talijanski pekar, eliminirao je palmino ulje nakon mišljenja EFSA-e, no proizvođač Nutelle, Ferrero izveo je reklamnu kampanju za obranu njegove upotrebe.

Znanstvenici EFSA-e uzet će u obzir izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i U.N. Food and Agriculture Organization (FAO) objavljeno u studenom.

U studiji, WHO i FAO označili su isti potencijalni rizik u vezi kontaminata koji se proizvode rafiniranjem biljnih ulja, no manje su zabrinuti o izloženosti potrošača na neke od tih tvari.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.