Europa se suočava sa visokim cijenama nekih starih lijekova protiv raka

Europske cijene nekih lijekova protiv raka bez patenta narasle su za više od 100 % u proteklih pet godina, s dva slučaja strmoglavog uspona cijena koji su prešli 1.000 %, podaci su prezentirani na medicinskoj konferenciji u subotu.

Sličan rast cijena za stare lijekove izazvao je bijes u SAD-u, gdje je bivši menager hedge funda Martin Shkreli stavljen na stup srama 2015. godine nakon što je podigao cijenu antiparazitskog lijeka za više od 5.000 % (Vidi: Cijena lijeka za AIDS preko noći narasla 5.000 %).

Nove analize od strane britanskih akademika sugeriraju da Europa nije imuna na ovakva neobjašnjiva povećanja troškova, iako apsolutne cijene tipično ostaju mnogo niže nego u SAD-u.

‘Čini se da se to događa vrlo često u cijeloj Europi’, rekao je Andrew Hill s University of Liverpool, koji je podatke, s kolegama s London School of Hygiene and Tropical Medicine predstavio na European Cancer Congress u Amsterdamu.

‘Cijene nisu visoke kao i u SAD-u, no to su generički lijekovi, i kao takvi, trebali bi biti dostupni u blizini troškova proizvodnje’.

Hillove analize pokazale su da se britanska lista cijena busulfana, starog lijeka protiv leukemije, povećala za 1.227 % između 2011. i 2016., dok je jedna generička verzija tamoksifena, lijek korišten za rak dojke, narasla za 1.097 %.

Također, došlo je do masivnog porasta za neke tretmane protiv raka u drugim europskim zemljama, uključujući Italiju, gdje je Aspen Pharmaceuticals lani kažnjen s 5.3 milijuna američkih dolara nakon što je povisio cijenu kemoterapijskog lijeka za 1.540 %. Aspen je uložio žalbu na odluku.

Kritičari industrije tvrde da su neke kompanije preuzele opskrbu određenih generičkih lijekova i tada postupno podigle cijene kako bi se povećala dobit.

Generička industrija kaže da je riječ o iskrivljenoj slici obzirom da u nekim slučajevima cijena mora narasti iz nerealistično niskih razina a kako bi se proizvodnja držala održivom, naročito kada kompanije opskrbljuju samo mali broj pacijenata.

Aspen sa sjedištem u Južnoj Africi rekao je da dok se povećanje postotaka čini veliko, da se oni sa ‘vrlo niskih i neodrživih baznih cijena nisu povećavane desetljećima’.

Warwick Smith, generalni direktor British Generic Manufactures Association, rekao je da u mnogim slučajevima konkurentan sustav nametanja, nametnut od strane europskog zdravstvenog sustava, također rezultira vrlo značajnim popustima navedenih cijena.

‘U slučajevima generičkih lijekova koji se koriste u bolnicama, važno je razlikovati između stvarno plaćene cijene i puno viših listi cijena koje se često citiraju’, rekao je.

Pitanje dobiva sve više pažnje vlasti u nekoliko europskih zemalja, s tim da je Britanija prošlog mjeseca kaznila Pfizer s rekordnih 106 milijuna američkih dolara zbog svoje uloge u intenziviranju troška za stari lijek protiv epilepsije za čak 2.600 %. Pfizer se žali na kaznu.

Britanska vlada također uvodi nove zakona dizajnirane za osiguravanje bolje vrijednosti novca za National Health Service od kuda troši na lijekove.

The European Consumer Organisation, BEUC, u međuvremenu, pisala je europskoj povjerenici za natjecanje Margrethe Vesteger u listopadu traživši je da istraži potencijalne slučajeve nefer generičkih cijena lijekova diljem Europske unije.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.