Alternativna medicina mogla bi pomoći kod prerane ejakulacije

Opcije komplementarne i alternativne medicine mogle bi pomoći muškarcima da upravljaju preranom ejakulacijom, podaci su novog pregleda postojećih istraživanja.

Poboljšanja su mala i studije su bile različitih kvaliteta, no preliminarni dokaz ukazuje da su – akupunktura, kineska biljna medicina, ajurvedska biljna medicina, te korejske topijske kreme – sve mogle imati poželjne učinke, zaključili su autori u online časopisu Sexual Medicine 29. prosinca (Vidi: Prerana ejakulacija nije bolest i ne bi se trebala liječiti lijekovima).

Za preranu ejakulaciju postoji raspon dostupnih tretmana, uključujući lijekove, bihevioralne tehnike i savjetovanje, međutim, neki muškarci možda ne žele posjetiti liječnika, uzimati lijekove na duge staze ili biti na listama čekanja za savjetovanja’, rekla je vodeća autorica studije Katy Cooper, sa Sveučilišta Sheffield u Velikoj Britaniji.

‘Važno je procijeniti dokaze za druge terapije’, rekla je. ‘Prema našim saznanjima, ovo je prvi sustavni pregled za procjenu komplementarne i alternativne medicine za preranu ejakulaciju’ (Vidi: Švicarska prepoznaje homeopatiju kao legitimnu medicinu).

U trenutnoj studiji, istraživači su procjenjivali 10 randomiziranih kontroliranih ispitivanja koja su uključivala usporedbu ili na drugu vrstu liječenja ili na placebo. Dvije studije bile su o akupunkturi, pet o kineskim biljnim lijekovima, jedna o ajurvedskim biljnim lijekovima i dva o korejskim topijskim kremama za ‘tajnu otpremnine’.

Zajedno, u dvije akupunkturne studije otkriveno je da tretman malčice povećava intravaginalno vrijeme ejakulatorne latencije (IELT), do oko pola minuta u usporedbi s placebom.

Kineski biljni lijek povećao je IELT za oko dvije minute, ajurvedski biljni lijek povećao je IELT za gotovo minutu i topijske kreme povećale su IELT za više od osam minuta.

U nekim slučajevima, kombinacija tradicionalnih i alternativnih opcija bila je najučinkovitija. Primjerice, kineska medicina u paru sa selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI) povećala je IELT za dvije minute dulje nego samo SSRI i gotovo tri minute dulje od samog kineskog lijeka.

‘Ne postoji odobreni tretman za preranu ejakulaciju’, rekao je Donald Patrick, potpredsjednik za istraživanja na Sveučilištu Washington u Seattleu.

‘Ovo je veoma često stanje koje ima ozbiljne psihološke učinke na veze’, rekao je Patrick, koji nije bio uključen u studiju.

‘Potrebni su nam tretmani kako bismo riješili ovo pitanje i ono bi trebalo biti tretirano s istom ozbiljnošću kao i erektilna disfunkcija’.

Teško je izmjeriti prevalenciju prerane ejakulacije zbog različitih definicija problema, a neki muškarci na kraju krajeva, i nevoljko prijavljuju ovaj problem. Neke studije sugeriraju da između 20 do 30 % muškaraca izvijesti zabrinutost o preranoj ejakulaciji, no International Society for Sexual Medicine procjenjuje da oko 4 % muškaraca ima ovo stanje doživotno.

‘Iako se o ovome ne priča otvoreno u medijima – barem ne toliko koliko se erektilni problemi diskutiraju u post Viagra eri – brojne studije prijavljuju da se muškarci osjećaju frustrirano, depresivno i tjeskobno zbog ovog problema’, rekao je Ege Can Serefoglu, sa Bagcilar Training and Research Hospital u Istanbulu, Turska (Vidi: Erektilna funkcija može se poboljšati vježbanjem).

Glavno ograničenje ove studije je temeljna slabost koju su studije u pregledu procjenjivale.
‘Tendecija da se preferira kompletna eliminacija rizika čak i kada alternativne opcije proizvode veće smanjenje rizika je bila nejasna u većini studija, i tek pet je koristilo štoperice za mjerenje IELT-a, što je ‘zlatni standard’ za studije o preranoj ejakulaciji, rekao je Patrick.

Osm toga, pišu autori, studije su bile toliko različite da je bilo teško izvući zaključke o različitim opcijama. Primjerice, pet studija o kineskom lijeku testiralo je različite tvari, uključujući pilule Qilin, Yimusake i Uighur.

Neke studije, no ne sve, spominju nuspojave poput probavnog nemira, vrtoglavice, blage boli i smanjenog libida. Kada ih se izvijestilo, nuspojave su bile uglavnom blage, pišu autori studije.

Danas, nailazim na pacijente opsjednute alternativnom medicinom više nego ikada prije i nema smisla raspravljati se s njima o tretmanima koje žele’, rekao je Serefoglu.

‘Uostalom, placebo je vrlo dobro poznat klinički fenomen, i neki moji pacijenti prijavili su iznenađujuće povoljne rezultate’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.