Guverner Arkansasa zabranio pobačaje u drugom tromjesečju trudnoće

Guverner Arkansasa Asa Hutchinson potpisao je prijedlog zakona kojim zabranjuje najčešći postupak pobačaja koji se provodi u drugom tromjesečju trudnoće, zakon koji je među najrestriktivnijima o abortusu u SAD-u.

Zakon koji na snagu stupa kasnije ove godine zabranjuje diletaciju i evakuaciju, praksu za koju zagovornici pro-choicea kažu da je najsigurnija metoda okončanja trudnoće, no koju su neki podupiratelji zakona prozvali ‘barbarskom’ jer zahtjeva ‘komadanje’ fetusa.

Zagovornici protiv abortusa, pro-life, rekli su da je prijedlog zakona bio njihov najviši cilj na trenutnoj zakonodavnoj sjednici. S konzervativnim Republikancima, koji kontroliraju oba doma Generalne skupštine, zakon će biti suočen s vrlo malo opozicije.

Gotovo identičan zakon usvojen je u državama Mississippiju i Louisiani. Slične zabrane u Kansasu, Oklahomi i Alabami susrele su se s pravnim izazovima i još se trebaju implementirati, informacije su s Guttmacher Institute, koji prati američku legislativu oko pobačaja.

Oponenti zakona u Arkansasu obećali su se boriti na sudovima te predviđaju da će Zakon pasti.

‘Zakon stavlja pretjeran teret na konstitucionalno pravo žene da zadobije pobačaj u drugom tromjesečju i mislim da zakonodavac to zna i ne mari’, rekla je Rita Sklar, odvjetnica za poglavlje Arkansasa za American Civil Liberties Union.

Republikanac Hutchinson rekao je da vjeruje da Vrhovni sud može podržati Zakon ukoliko će za to imati priliku. Rekao je i da razvijanje medicinskih standarda fetusne održivosti može promijeniti tradicionalnu definiciju tromjesečja.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.