Atopijski dermatitis povezan s rizikom od alopecije areate i vitiligom

Atopijski dermatitis povezan je s povećanim rizikom od alopecije areate i vitiliga, prema novom istraživanju objavljenom 18. siječnja u časopisu Allergy.

Aaron M. Drucker s Warren Alpert Medical School u Providenceu, Rhode Island, i kolege pregledavali su rizik alopecije areate i vitiliga povezan s atopijskim dermatitisom u Nurses Health Study 2. Podaci su uključivali 87.406 odnosno 87.447 sudionika za analize alopecije areate odnosno vitiliga (Vidi: Djevojčici s alopecijom areatom liječnici vratili kosu novom kremom).

Istraživači su otkrili da je u 2009. godini 11 % sudionika imalo povijest atopijskog dermatitisa.
Preko dvije godine praćenja dogodila su se 147 nova slučaja alopecije areate i 98 nova slučaja vitiliga. U multivarijantnim modelima, atopijski dermatitis povezan je sa značajno povećanim rizikom od alopecije areate i vitiliga (Omjeri 1.80 odnosno 2.14).

‘U ovim analizama, atopijski dermatitis je rizični faktor za razvoj alopecije areate i vitiliga kod odraslih’, napisali su autori.

‘Rezultati pružaju daljnje dokaze da su ova stanja često komorbidna (Komorbiditet je prisutnost više bolesti u konjukciji primarne bolesti, op.a.), i naša je prva velika studija da prospektivno utvrdi rizik od alopecije areate i vitiliga kod atopijskog dermatitisa’.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.