Alternativno cjepivo protiv gripe trebalo bi smanjiti troškove

Studija objavljena u Human Vaccines & Immunotherapeutics ukazuje da alternativno cjepivo može donijeti kliničke prednosti i uštede ukoliko se koristi na širokoj skali u usporedbi s cjepivom trenutno u najširoj upotrebi.

Influenca, odnosno gripa, je jedna od najvećih javno zdravstvenih zabrinutosti, koja ubraja do 5 milijuna ozbiljnih slučajeva i pola milijuna smrti svake godine u svijetu.

Zbog toga je cijepljenje protiv gripe dio imunizacijskih programa u svijetu. Dok je najšire korišteno cjepivo trovalentno cjepivo protiv gripe (TIV), Svjetska zdravstvena organizacija preporuča kvadrivalentno cjepivo protiv gripe (QIV) od 2013.

Četiri soja influence koja postoje cirkuliraju i uzrokuju većinu slučajeva gripe: dva tipa A i dva tipa B. TIV sadrži oba tipa soja A i jedan tip B, koji se određuju prije sezone gripe svake godine.

QIV, koji uključuje sva četiri soja, razvijen je s ciljem pružanja šire zaštite s donjom varijabilnosti iz sezone u sezonu.

Istraživači su modelirali utjecaj koji bi QIV imao da se koristio umjesto TIV-a u proteklim godinama u američkim zemljama Latinske Amerike. Procjenjivali su brojeve slučajeve gripe, posjete liječniku i povezani izostanak s posla, hospitalizacije i smrti zbog gripe, kao i povezane troškove.

‘Naša studija pruža prve kvantitativne procjene potencijalnih prednosti QIV-a, u slučaju da je zamijenio TIV u nacionalnim programima imunizacije u Brazilu, Kolumbiji i Panami.
‘Otkrili smo da bi QIV pružio zdravstvene prednosti u tri zemlje kada je riječ o cirkulaciji gripe iz posljednjih sezona. Primjerice, godišnji prosjek od 120.000 slučajeva gripe izbjeglo bi se QIV-om u targetiranim populacijama u Brazilu, izbjegavajući zauzvrat oko 2.350 hospitalizacija i 275 smrti’, rekao je glavni autor Aurelien Jamotte iz Creativ-Ceutical.

Ukupna ušteda društvenih troškova procjenjuje se na između 1.000 i 34.000 američkih dolara na 100.000 ljudi na godinu.

‘Nadamo se da će naša studija biti naročito korisna za kreatore politika obzirom da se njezin opseg temelji na trenutnim nacionalnim preporukama Brazila, Kolumbije i Paname’, rekao je Aurelien Jamotte.

Ovi su rezultati u skladu sa sličnim model studijama iz Europe i Australije.

‘Očekuje se da QIV pruži pogodnosti u većini dijelova svijeta, obzirom da soj B predstavlja u prosjeku 20-30 % cirkulirajućih sojeva u svijetu. Ovi omjeri mogu biti visoki i 87 % tijekom nekih sezona u nekim zemljama’.

‘Što god zemlja razmatrala, očekuje se da bi QIV dodatno smanjio teret ekonomije i javnog zdravlja gripe u usporedbi s TIV-om’, zaključio je Jamotte.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.