Američka kemijska industrija poziva agenciju za rak na reformu

Kemijska industrija The American Chemistry Council pozvala je u srijedu Agenciju za rak pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) na reformu, optužujući ju za ‘sumnjiv i obmanjujuć’ rad u klasificiranju potencijalnih kancerogena.

Pokretanje onog što se zove kampanja za točnost u istraživanju javnog zdravstva (AAC), koja predstavlja američke kemijske kompanije, rekla je da International Agency for Research on Cancer’s evaluation (IARC) ‘ima značan utjecaj na američku javnu politiku’ i da bi trebala biti temeljena na ‘transparentnoj, temeljitoj procjeni najbolje moguće znanosti’.
U sklopu svog istraživanja raka, IARC objavljuje procjene – poznate kao monografije – o tome da li neka kemikalija, stil života i aktivnosti mogu uzrokovati rak.

IARC-ova procjena o tome da stvari poput kave (Vidi: Vruća kava može izazvati rak), mobilnih telefona (Vidi: Alergična na mobitele: Sud dodijelio invaidninu ženi osjetljivoj na zračenje), obrađenog mesa (Vidi: WHO: Prerađeno i crveno meso klasificirano kao ‘vjerojatno kancerogeno’) ili ubojice korova glifosata (Vidi: Američki radnici tuže Monsanto jer su oboljeli od raka) – mogu uzrokovati rak uzrokovale su određene kontroverze posljednjih godina.

No, IARC je u više navrata branio svoj rad kao znanstveno utemeljen i rekao da su monografije ‘na široko cijenjene zbog svoje znanstvene strogoće, standarda i transparentnih postupaka te slobodne od svakog sukoba interesa’ (Vidi: Znanstvena zajednica EU podijeljena oko učinka glifosata na zdravlje ljudi).

Cal Dooley, predsjednica i CEO American Chemistry Council, rekla je:

‘Program monografija IARC-a odgovoran je za nebrojene obmanjujuće naslove o sigurnosti hrane koju jedemo, poslovima koje radimo i proizvoda koje koristimo u našim svakodnevnim životima’ (Vidi: .

Dooley tvrdi da IARC-ov rad ‘pati od postojanih znanstvenih i procesnih nedostataka koji rezultiraju javnom konfuzijom i krivom stvaranju politika te je rekla da bi AAC u ovom slučaju ponudio konkretne prijedloge za reformu procesa ove agencije (Vidi: Mesna industrija trpi gubitke zbog objave da je crveno meso kancerogeno).

Osim u srijedu, IARC je došao pod paljbu u posljednjim mjesecima od strane američkih zakonodavaca koji su preispitivali zbog čega američki porezni obveznici plaćaju financiranje ove agencije (Vidi: Američki zakonodavci istražuju financiranje agencije za rak WHO-a).

Agencija WHO-a također je upletena u gužvu s Kongresom, američkim Nacinalnim institutom i Europskom agencijom za sigurnost hrane (EFSA) zbog svog pregleda za ubojicu korova glifosat, tvrtke Monsanto.

IARC je klasificirao glifosat, ključni sastojak Monsantovog herbicida Roundupa, kao ‘vjerojatno kancerogen’, no procjena je u suprotnosti s mnogi državnim regulatorima uključujući one u SAD-u, Europi, Kanadi, Japanu i Novom Zelandu, koji kažu da je malo vjerojatno da glifosat predstavlja rizik za ljude (Vidi: Znanstvenici oko Monsanta osporavaju tvrdnje WHO-a).

ACC je rekao da je potaknut da pokrene kampanju nakon što su vodeći znanstvenici kritizirali rad IARC-ovog programa monografija zbog ‘svoje netransparentnosti, minimalnog razmatranja znanstvenih dokaza, pogrešno primijenjenog sukoba interesa i zbunjujuće komunikacije svojih odluka’ (Vidi: Stručnjaci UN-a: Nije vjerojato da glifosat uzrokuje rak).

‘Politika se mora temeljiti na transparentnosti, temeljitoj procjeni najbolje moguće znanosti’, rekla je Dooley.
‘Trenutno, IARC-ove monografije ne susreću standard, iako američki porezni obveznici plaćaju račun za više od dvije trećine ovog međunarodnog programskog budžeta’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.