Želite iskreno dijete? Pohvalite ga kada prizna nedjelo

Djeca znaju da je laganje pogrešno od vrlo rane dobi, no ono ih ne spriječava da to i dalje čine. Većina roditelja pita se kako potaknuti svoje dijete da govori istinu, bez obzira je li riječ o napuknutoj lampi ili nenapravljenoj domaćoj zadaći.

Nova studija sugerira da roditeljsko ponašanje može pomoći upravljati djecom da govore istinu. U radu objavljenom ovog mjeseca u časopisu Experimental Child Psychology, istraživači su otkrili da će djeca, koja predosjećaju pozitivnu reakciju od svojih roditelja nakon priznanja, češće istupati, čak i ako možda budu bili kažnjeni.

‘Roditelji koji u trenutku ostanu mirni – slušaju svoje dijete i izražavaju zadovoljstvo što je ono bilo iskreno – češće će takvi biti ponovo’, rekao je autor studije Craig Smith s University of Michigan Center for Human Growth and Development. Istraživanja podupiru prethodna istraživanja koja su pokazala da pozdravljanje iskrenosti kao vrline ohrabruje dijete da bude istinoljubivo.

Smith je zajedno s koautorom Michaelom Rizzom s University of Maryland, pozvao malu grupu djece između četiri i devet godina da slušaju priče o djeci koja su počinila nedjela. U svakoj priči, fiktivno je dijete napravilo neka loša djela, poput krađe slatkiša od prijatelja, i tada, naknadno lagalo ili priznalo to što je napravilo. Svaki je sudionik poslušao istu priču.

Tijekom svake priče, istraživači su upitali djecu o tome što su fiktivni likovi osjećali: Da li se protagnosti osjećao dobro nakon što je ukrao slatkiš? Kako se osjećao kada je o krađi lagao? Ili, kako se osjećao kada je krađu priznao?

U prosjeku, djeca između četiri i pet godina povezivala su pozitivne osjećaje s laganjem i očekivali su da će priznanje dovesti do loših osjećaja. Starija djeca, međutim, imala su suprotnu reakciju: djeca u dobi od sedam do devet godina povezivala su pozitivne osjećaje s priznanjem nedjela.

‘Ove su se razlike očekivale’, rekao je Smith, jer starija djeca tipično razmišljaju o situaciji na kompleksniji način od njihovih mlađih kolega, poput razumijevanja da čovjek može simultano osjećati sreću što ima bombon, no i krivnju što ga je ukrao.

Psiholozi su također upitali roditelje djece da ispune anketu o laganju i ponašanju priznanja u kući. Zanimljivo, djeca koja su vjerojatnije osjećala da će fiktivni odrasli biti sretan o priznanju djeteta – čak i ako je odrasli bio također i ljut zbog djetetovog nedjela – također će češće priznavati nedjela u stvarnom životu kod kuće. Ovaj trend je držao vodu bez obzira na dob djeteta.

Kako bi podržali dijete da u budućnosti prizna nedjelo, zaboravite na prijeteće kažnjavanje. Umjesto toga, roditelji bi se trebali fokusirati na to da se pokušaju trenutno nakon priznanja ne naljutiti, rekao je Smith.

‘Možete reći: Nisam uvijek sretan s tim što radiš, no važno je da kažeš istinu, i sretan sam da si mi rekao što se dogodilo’.

 

Izvor: Boston Globe

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.