‘Ritualno obrezivanje muškaraca pomaže prevenirati HIV’

Nova studija provedena u zemljama zapadne Afrike otkriva da procedura obrezivanja također pomaže protiv rjeđeg, no brzo širućeg virusa HIV-2.

Međunarodni istraživački tim koji je proučavao virus HIV-a u Africi zaključio je da muško obrezivanje značajno obuzdava širenje svih varijanti ovog virusa.

Šest istraživača studije imena ‘Male Circumcision and the Epidemic Emergence of HIV-2 in West Africa’ objavili su svoja otkrića prošlog mjeseca u znanstvenom časopisu PLOS, objavila je agencija IPS u ponedjeljak.

‘Dok je poznato da muško obrezivanje negativno korelira s prevalencijom HIV-1 u Africi’, napisali su znanstvenici, ‘o najčešćoj varijanti virusa koji uzrokuje sindrom stečene imunodeficijencije ili AIDS, studije koje bi proučavale ovo pitanje za virus HIV-2, rjeđu varijantu otkrivenu predominantno u Africi – nedostaju’.

Istraživači, koji rade s državnim sredstvima iz Belgije, kompilirali su rezultate ispitivanja o prevalenciji HIV-2 u 30 gradova svih zapadno afričkih zemalja te ih verificirali sa stopama muškog obrezivanja na 218 zapadno afričkih etničkih grupa.

Ova studija pokazala je da se HIV-2, formiran rano, suštinski fokusira u gradovima sa ‘znatno neobrezanom populacijom’. Nedostatak muškog obrezivanja u ruralnim sredinama – gdje su ljudi izloženi mesu divljih životinja, uključujući primate, životinje koje se love umjesto da se uzgajaju – ‘možda su imale ulogu u uspješnom nastanku HIV-2 , također su napisali istraživači.

HIV-2 se proučavao manje od HIV-1, no, od kada se proširio po svijetu shvatili smo da je ipak riječ o značajnoj prijetnji javnom zdravlju te je vjerojatno zarazio više od milijun ljudi, izvijestili su istraživači.

Dvije studije demonstrirale su snažnu korelaciju između prevalencije HIV-1 u kasnim 80. godinama prošlog stoljeća i muškog obrezivanja u Africi. Druge studije replicirale su ove nalaze za najrazvijenije zemlje svijeta.

Studija potvrđuje prednosti muškog obrezivanja koje dolazi u svjetlu tekuće debate u Europi o tome da li običaj, kada se izvodi zbog vjerskih razloga na dječacima mlađim od 13 godina, predstavlja povredu njihovih prava. Mnogi oponenti običaja tvrde da on sa sobom ne nosi nikakve medicinske prednosti.

U 2013. Danish Health and Medicines Authority odredilo je, temeljem svoje vlastite studije, da – niti je postojao rizik koji bi opravdao zabranu obrezivanja, niti je postojalo dovoljno dokumentacije za njegove prednosti da bi se običaj preporučio kao praksa koja se provodi na djeci kako na ortodoksnim tako i neortodoksnim Muslimanima i Židovima (Vidi: Danski liječnici protiv obrezivanja maloljetnih dječaka).

U 2008. Institut za istraživanja Danish Health Ministry, SSI, objavio je studiju u kojoj tvrdi da muško obrezivanje ozbiljno umanjuje seksualnu ugodu i kreira zdravstvene rizike bez da pruža bilo kakve prednosti.

Međutim, American Academy of Pediatrics rekla je u 2012. godini da prednosti muškog obrezivanja nadmašuju rizike, navodeći da reducira rizike od infekcije HIV-om, infekcije urinarnog trakta i raka penisa.

 

Izvor: Times of Israel

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.