Odupiranje ukazu Trumpa: Nizozemska vlada postavlja međunardnu zakladu za abortuse

Nizozemska ministrica Lilianne Ploumen predložila je zakladu u Nizozemskoj koja bi pomogla udrugama za žensko zdravlje, u pokušaju da podreže nedavnu, ponovno implementiranu, politiku Mexico City Donalda Trumpa.

U odupiranjima nedavnoj zabrani financiranja međunarodnih grupa koje ženama pružaju informacije o okončanjima trudnoće, a koju je ukazom u prošli petak potpisao novi američki predsjednik Donald Trump Nizozemska traži način kako da postavi prekomorsku zakladu za abortuse.

Ministrica za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Lilianne Ploumen za nizozemsku je vladu objavila da namjerava postaviti međunarodnu zakladu koja bi financirala projekte koji se odnose na pristup kontroli začeća, abortusima i edukaciji žena kroz razvijene zemlje.
Ploumen je objavila plan kao reakciju na ekstenzivan memorandum koji je potpisao Trump, a koji ograničava pristup informacijama o abortusu za žene koje ulaze u primitak potpore od međunarodnih razvojnih skupina.

Poznat i kao politika Mexico City ili ‘Global Gag Rule’ zabrana je bila jedna od prvih Trumpovih akcija po preuzimanja dužnosti u Bijeloj kući proteklog tjedna. Njime se zabranjuje američko financiranje za bilo koju međunarodnu grupu pomoći koja ženama pruža informacije o abortusu.

Ploumen je rekla da bi Zakladu mogle podupirati Vlade, tvrtke i društvene organizacije zabrinute akcijama američkog predsjednika, a kako bi ‘kompenzirali ovu financijsku prepreku što je više moguće.

Kolegama je rekla: ‘Ovo ima dalekosežne posljedice. Prije svega, za sve one žene koje moraju donijeti odluku, ukoliko žele imati dijete, no isto tako i za njihove muževe i djecu i društvo u cjelini. Zabrana abortusa ne dovodi do manje abortusa. Ona vodi do neodgovornije seksualne prakse i više smrti majki’.

Također, Ploumen je navela brojke Marie Stopes International, jedne od grupa koja bi mogla izgubiti financijska sredstva pod ovom inicijativom, koje sugeriraju da bi 14 žena dnevno moglo umrijeti kao rezultat Trumpovog ukaza.

Politika Mexico City je tradicionalan alat koji koristi Republikanska administracija i često se stavlja na raspolaganje pod GOP (Grand Old Party – nadimak za Republikance) predsjednicima, prije nego je ukinu Demokrati. Posljednji put ovu je politiku implementirao George W Bush i tada ju je naknadno ukinuo Barack Obama kada je ušao u ured.

Politika je kritizirana od strane mnogih grupa za prava žena i zdravstvenih grupa koje strahuju da bi životi žena i djevojčica mogli biti stavljeni u rizik zbog ovog dekreta, ili zbog rastućeg broja trudnoća ili pokušaja da se abortusi izvedu na opasan način.

 

Izvor: Independent

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.