Republikanci predlažu opciju da američke države zadrže Obamacare

Dva republikanska senatora rekla su u ponedjeljak da bi američkim državama trebalo biti dozvoljeno da ostanu u Obamacare programu ukoliko žele, dok je republikanska senatorica bila zbunjena ‘širokim, no nespecifičnim izvršnim ukazima’ predsjednika Donalda Trumpa koji ciljaju ovaj zdravstveni program.

Trump i kongresni Republikanci vodili su kampanju na obećanju da će demontirati Obamacare, te sada rade na provođenju tog zaloga kao ranog proizvoda ujedinjene republikanske kontrole Bijele kuće i Kongresa (Vidi: Trump uredbom ruši Obamacare).

No, zakonodavni prijedlog kojeg su iznijeli senatorica Susan Collins iz Mainea i Bill Cassidy iz Louisiane dopustio bi državama da odaberu zadržati Obamacare ili se premjestiti na zamjenski program, za koji bi države također primale neka savezna sredstva.

Cassidy, sam liječnik, rekao je da bi ovakav pristup pomogao privući glasove kongresnih Demokrata koji će biti potrebni za eventualnu zamjenu Obamacarea, programa zdravstvenog osiguranja koji je odobren 2010. na prijedlog bivšeg demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Ovaj prijedlog, međutim, nije pridobio vodećeg Demokrata u Senatu Chucka Schumera, koji je osudio ideju kao ‘praznu fasadu’ i onu ‘daleku’ od potpunog uklanjanja Obamacarea.
Demokrati se snažno protive ukidanju Obamacarea, službeno nazvanim Affordable Care Actom. No, nakon sastanka kongresnih vođa i Trumpa u ponedjeljak demokratska liderica Nancy Pelosi rekla je da su Demokrati spremni razgovarati o republikanskom prijedlogu ukoliko se postignu isti ciljevi.

‘Pa, razgovarali smo o Affordable Care Actu i rekli u čemu je Afforable Care Act bio uspješan; u tome što je poboljšao kvalitetu, proširio pristup i snizio troškove. I za svaki prijedlog koji će sadržavati ove smjernice – mi ćemo biti zainteresirani da čujemo nešto više o njemu’, rekla je Pelosi nakon sastanka u Bijeloj kući.

Na republikanskoj novinskoj konferenciji ranije, Collins je Trumpove izvršne ukaze izdane u petak prozvala ‘vrlo zbunjujućima’ dodajući da koje god akcije Trumpova administracija poduzme, i dalje će biti potrebno zakonodavstvo da promijeni zakon.

‘Mi zaista još uvijek ne znamo koji će utjecaj ukazi imati’, rekla je Collins, umjerena Republikanka, dodajući da će biti teško procijeniti utjecaj izdanih ukaza sve dok je nova tajnica Kabineta zadužena za zdravstvo.

Trump je potpisao svoje izvršne ukaze u petak nekoliko sati nakon što je preuzeo dužnost. Ukazima je naloženo da se sve američke agencije ‘odreknu, odgode, izdaju izuzeće od ili odgode implementacije’ odredbi Obamacarea za koje se smatra da su državi, kompanijama ili pojedincima nametnule nametna opterećenja.

Naredba nije specificirala koji će dijelovi Obamacarea biti zahvaćeni ili o kojem je vremenskom periodu riječ.

Trumpov kandidat za šefa američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, predstavnik Tom Price iz Georgije, rekao je da ne postoji plan za ‘narušavanje ili oduzimanje pomoći’ zdravstvene skrbi milijunima Amerikancima u dizajnu zamjene programa.

Bilo kakve promjene vjerojatno će utjecati na planove subvencioniranih osiguranja ili onih koje financira država koji pokrivaju više od 20 milijuna ljudi.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.