WTO: Siromašnim zemljama dopušteno uvoziti generičke lijekove

Siromašnim je zemljama dopušteno uvoziti generičke lijekove, rekao je direktor World trade organization (WTO) Roberto Azevedo u ponedjeljak, nakon što se dvije trećine potrebnih članova složilo da se nakon desetljeća ovaj posao finalizira.

Amandman sporazumu Trade Related Aspects of Intellectual Property (TRIPS) pruža najosjetljivijoj svjetskoj populaciji pristup lijekovima za bolesti poput HIV/AIDS, tuberkuloze i malarije, rekao je Azevedo u izjavi.

‘Amandman TRIPS na snagu stupa danas’, rekao je, pozivajući se na prvi, ikad, amandman na sporazum iz 1995. godine te pravila WTO-a te onaj koji cementira nešto što je bilo privremeno odricanje koje je zemljama dopuštalo da ne mogu proizvesti svoj vlastiti generički lijek za uvoz.

Azevedo je rekao da sporazum WTO ne bi trebao raditi u vakuumu te da bi također trebao poduprijeti razvoj i bolje životne uvjete u svijetu, nadopunjavajući druge ciljeve poput politike za zaštitu okoliša i javno zdravlje.

Glavna direktorica WHO-a Margaret Chan pozdravila je amandman no rekla da se mnogo toga mora napraviti kako bi se lijek proizveo, patentiran ili ne, no pristupačan i dostupan.

‘Daleko smo od postizanja globalne jednakosti u pristupu lijekovima, naročito u vremenu kada su troškovi nekih novih tretmana neodrživi čak i u najbogatijim zemljama na svijetu’, rekla je.

Izvorni sporazum TRIPS dozvoljavao je vladama siromašnih zemalja i zemljama u razvoju da proizvode generičke lijekove za domaće tržište bez suglasnosti o patentu vlasnika, pod tzv. aranžmanom ‘obaveznog licenciranja’.

No, to je još uvijek značilo da siromašnije zemlje bez proizvodnih kapaciteta ne mogu imati pristup tim lijekovima jer nemaju odredbe za njihov uvoz.
U 2003. članovi WTO složili su se pružiti takvim zemljama privremeno odricanje, koje je bilo obnavljano svake dvije godine. U 2005., složili su se proizvesti trajno odricanje, uz suglasnost dvije trećine od 164 zemlje članice WTO-a.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.