Ne, Gwyneth Paltrow, žene ne bi trebale žadovo jaje stavljati u svoju vaginu

Nije dugo vremena prošlo od kada je britanska glumica Gwyneth Paltrow zagovarala prednosti vaginalnog parenja, znanstveno ne-dokazanog rituala sjedenja u kadi vruće vode, ispunjenoj biljem, do 45 minuta, kako bi se ‘očistila maternica’ i ‘uravnotežila razina hormona žene’, kako je glumica opisala proceduru.

Nedavno, lifestyle web stranice Paltrow  – Goop, koja promovira vaginalno parenje izišla je s novim savjetom za žene, a to je da se jaje žada – čvrsti objekt veličine loptice za golf – umetne u vaginu – i tamo stoji cijeli dan ili dok spavate.

66 američkih dolara, koliko košta jedno žadovo jaje, nekad ‘strogo čuvana tajna’ kineskih kraljica i konkubina kako bi udovoljile svojim carevima, ‘pomoći će potaknuti vaš orgazam’ i ‘povećati tonus vaginalnih mišića’, ‘hormonsku ravnotežu’, kao i ukupnu žensku energiju’, stoji na početku članka pod naslovom ‘Better Sex: Jade Eggs for Your Yoni’.

No, kalifornijska ginekologinja nije gubila previše vremena kako bi Paltrow – i ostatku svijeta – rekla što misli o jajima koja su, prema web stranici, već rasprodana.

Dr. Jen Gunter, opstetričarka i ginekologinja na Kaiser Permanente u San Franciscu ideju je nazvala ‘najvećom količinom smeća’ koje je pročitala na stranici Goop od vaginalnog parenja te idejom gore od onoga kada netko kaže da je nošenje grudnjaka povezano s rakom.
Već sam početka članka ovoj je ginekologinji bio upitan.

‘Ništa ne govori o ženskom osnaživanju više nego da ovo napravite za vašeg muškarca!, napisala je Gunter u uzavrelom blog postu upućenom Paltrow.

‘I tada… tvrdnja da se mogu uravnotežiti hormoni… to je jednostavno biološki nemoguće… Što se ženske energije tiče? Ja sam ginekolog i ja ne znam o čemu je tu riječ?!’

Gunter je također upozorila na potencijalne zdravstvene rizike nošenja žadovog jajeta.

Žad je porozan, kaže Gunter, stoga ostaviti jaje u vagini tijekom spavanja ‘može omogućiti bakterijama da uđu unutra koje potom mogu uzrokovati bakterijsku vaginozu ili čak i sindrom toksičnog šoka, po život opasne komplikacije uzrokovane bakterijskim infekcijama.

‘Ovo nije dobro, u slučaju da ste se pitali…’, napisala je Gunter.

‘Hodati uokolo s jajetom u sebi je još jedna loša ideja’, rekla je.

‘Voljela bih istaknuti da vaši mišići, s dna zdjelice, nisu namijenjeni da se stalno stišću’, napisala je Gunter. ‘U stvari, prilično je teško izolirati vaš pod zdjelice dok hodate, stoga bi se mnogim ženama moglo dogoditi da zapravo stežu druge mišiće kako bi nastojale zadržati jaje unutra’.

Ostatak članka na Goopu su pitanja i odgovori napisani u suradnji sa Shivom Rose, glumicom i beauty guruom, koja navodi da žadovo jaje koristi godinama. Rose je rekla da je jaje ne samo poboljšalo njezin libido, već i fizički izgled.

‘Znam… ovo je čudno…, no ponekad ljudi vam se više privlače dok nosite žadovo jaje’, rekla je Rose. ‘Moja dvadesetogodišnja kći se šalila o tome jedan dan; hodale smo ulicom i ona me pitala: ‘Mama, nosiš li žadovo jaje?’

‘Jaje također kreira i snagu bubrega’, piše dalje Rose. Osim toga, jaje, kao dragulj, je ‘snažan’ materijal koji ‘ uklanja negativnosti i čisti’.

Na kraju članka nalazi se disclaimer u kojem piše da pogledi autora ‘ne predstavljaju nužno stavove Goopa, da je tek u informativne svrhe, čak i ako i do te mjere da ovaj članak pruža savjete liječnika i medicinskih praktičara.

‘Članku nije namjera, niti je namijenjen da bude, zamjena profesionalnom medicinskom savjetu, dijagnozi ili liječenju, i nikada se ne bi trebao oslanjati na specifični medicinski savjet’, stoji u disclaimeru.

Blog post koji je u utorak napisala Gunter imao je 600.000 pregleda.

Gunter nije jedina liječnica koja obara tvrdnje da žadovo jaje navodno čini to što čini.

‘Ne postoje studije ili dokazi koji bi pokazali da žadovo jaje pomaže kod orgazama, vaginalnog mišićnog tonusa ili hormonalne ravnoteže’, rekla je dr. Leena Nathan, klinička profesorica opstetricije i ginekologije na UCLA Health.

‘Žad ne rezultira hormonalnim promjenama čak i kada se umetne u vaginu’.

Paltrow, autorica kuharice koja sebe opisuje kao lifestyle guru, pokrenula je Goop u jesen 2008. iz svoje kuhinje kao tjedni bilten. Od tada, bilten je evoluirao u lifestyle web stranicu koji nudi razne savjete, recepte kao i vlastitu organsku liniju proizvoda za njegu kože.

Paltrow koristi stranicu kako bi davala sugestije svojim čitateljima o tome gdje da jedu i kupuju.

Goop je do sada promovirao i druge ideje slične žadovom jajetu, poput 15. 000 dolara zlatnog dilda i ‘seks prašinu’ za smoothie.

Osim vaginalnog parenja, još je jedan izraz – ‘svjesno razdvajanje’ – bio prilično nepoznat sve dok ga Paltrow nije upotrijebila. U 2014. glumica i pjevač Chris Martin objavili su svoj razvod na stranicama Goopa pod naslovom ‘Svjesno razdvajanje’ što je, najjednostavnijim riječnikom rečeno –  razvod bez popratnih svinjarija.

U 2015. ova je glumica, s multimilijunskim iznosom na bankovnom računu, stigla na naslovnice novina kada je prihvatila izazov da živi na vaučerima za hranu koje država izdaje siromašnim građanima – Paltrow je na vaučerima uspjela živjeti četiri dana.

 

Izvor: Washington Post

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.