Hrvatsko farmaceutsko društvo protiv izdavanja aspirina i andola izvan ljekarni

Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) usprotivilo se u ponedjeljak izdavanju lijekova s acetilsalicilatnom kiselinom (aspirin i andol) izvan ljekarni.

Nakon što su neke farmaceutske kompanije, poput Bayera i Plive, zatražile od Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) dozvolu za prodaju acetilsalicilatne kiseline u specijaliziranim prodavaonicama, HFD se tom usprotivio zajedno s Hrvatskom ljekarničkom komorom i Farmaceutsko-biokemijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu (Vidi: Aspirin i andol uskoro na policama trgovina?).

Uz jasne stručne argumente o opasnostima uzimanja acetilsalicilatne kiseline na vlastitu ruku, bez savjeta ljekarnika, u Hrvatskoj već sada postoje i veliki propusti u izdavanju drugih bezreceptnih lijekova izvan ljekarni (tzv. BRx status lijekova koji dozvoljava prodaju i u specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo), priopćio je HFD (Vidi: Kada uzimati ibuprofen, a kada paracetamol?).

Osim toga, Hrvatska još nema uspostavljen sustav kvalitetne edukacije građana i pacijenata o štetnim posljedicama neodgovorne i neracionalne upotrebe lijekova, pa se može očekivati povećani broj hospitalizacija ili drugih oblika zdravstvenih intervencija zbog neodgovarajuće terapije lijekovima (Vidi: Popularni lijek paracetamol može smanjiti sposobnost empatije).

Već sada se u mnogim specijaliziranim prodavaonicama lijekova na malo, tzv. drogerijama, ne poštuju uvjeti da prilikom izdavanja lijekova mora biti osiguran nadzor magistra farmacije ili farmaceutskog tehničara, pa su zaprimljene učestale prijave da su lijekove izdavali blagajnici i drugo osoblje, upozorava HFD (Vidi: Nesteroidni antiupalni lijekovi povezani s rizikom od zatajenja srca).

Ujedno su u više navrata, protivno zdravstvenoj etici, na mobilne uređaje građana pristizale poruke u kojima također drogerijski lanci potiču na povećanu potrošnju bezreceptnih lijekova u njihovim prodavaonicama i nude se dodatni popusti na cjelokupnu kupnju potrošnjom određenog iznosa na ‘odjelima bezreceptnih lijekova’ (što je u hrvatskoj regulativi potpuno nepoznata i nepostojeća kategorija), kaže se u priopćenju (Vidi: HLJK: Izdavanje lijekova izvan ljekarni može biti opasno za pacijente).

HFD upozorava i na sve veći broj specijaliziranih prodavaonica koje se lažno predstavljaju kao ljekarne, stavljajući zeleni križ ili u naziv riječi poput ‘pharmacy’, ‘ljekarna’ i sl (Vidi: Upozorenje pedijatara roditeljima: prevelike doze paracetamola opasne su za djecu).

Takvi propusti i prekršaji u već liberaliziranoj praksi prodaje nekih lijekova izvan ljekarni, neprihvatljivi su za kvalitetnu zdravstvenu zaštitu hrvatskih građana, stoga HFD poziva zdravstvenu administraciju da zajedno s relevantnim zdravstvenim stručnjacima i strukovnim organizacijama argumentirano i u interesu javnog zdravlja stane na kraj nekritičkom i neracionalnom izdavanju lijekova (Vidi: Zloupotreba lijekova: Britanska mladež u smrtonosnom izazovu s paracetamolom).

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.