Trump uredbom ruši Obamacare

Američki predsjednik Donald Trump usmjerio je u petak sve vladine agencije da zamrznu sve dosadašnje propise i poduzmu korake da oslabe Obamacare, koristeći svoje prve sate u Bijeloj kući kako bi nadoknadio predizborno obećanje za početak demontaže zdravstvenog zakona svog prethodnika.

Ubrzo nakon okončanja inauguracijske parade, u Ovalnom uredu, Trump je potpisao ukaz protiv Affordable Care Acta, tzv. Obamacarea, kojim je pozvao vladine urede da se ‘odreknu, odobre izuzeće ili odgode provedbu implementacija’ odredbi koje su nametnule fiskalna opterećenja na državu, kompanije ili pojedince.

Također, Trump je pozvao na napore da se državama pruži veća fleksibilnost u implementiranju programa zdravstvenih programa dok se razvija ‘slobodno i otvoreno tržište u međudržavnoj trgovini za ponudu zdravstvenih usluga i zdravstvenog osiguranja’.

Zdravstveni stručnjaci spekuliraju da bi Trump mogao proširiti oslobađanja od tzv. individualnog mandata, koji zahtijeva da Amerikanci nose osiguranja ili se, u suprotnom, suočavaju s kaznom, ili zahtjeva da poslodavci nude pokrivenost.

Stručnjaci također vjeruju da bi nova administracija mogla pokušati smanjiti ‘bitne prednosti kao što su trudnička skrb i usluge mentalnog zdravlja koje planovi osiguranja trebaju pokriti.

Bijela kuća nije pružila više detalja o izvršnoj odredbi.

Trumpov glasnogovornik Sean Spicer rekao je da Bijela kuća također usmjerila trenutno regulatorno zamrznuće na sve vladine agencije u dopisu Trumpovog načelnika stožera Reincea Priebusa.

Ovaj potez, stavljanje izvan snage Affortable Care Acta, inače jednog od najupečatljivijih zakona bivšeg predsjednika Baracka Obame, bio je središnji zalog Donalda Trumpa tijekom predsjedničke kampanje. No, Republikanci u američkom Kongresu još nisu predstavili plan za preradu programa osiguranja.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.