Zbog porasta smrti Kanada traži upozorenja na receptne analgetike

Kako smrti – kao posljedice nuspojava snažnih receptnih tableta protiv bolova nastavljaju rasti – Kanada provodi mjere bez presedana kako bi zaustavila ili ograničila njihovo korištenje. 

Idućeg mjeseca Health Canada planira objaviti detaljan prijedlog, uključujući upozorenja slična onima na pakiranjima cigareta, a za koji ministrica zdravlja Jane Philpott kaže da će upozoravati na to da opioidni lijekovi protiv bolova mogu uzrokovati ovisnost i predoziranje (Vidi: Kanada odobrila heroin na recept).

U ožujku, savjetodavno je vijeće razmatralo drugu mjeru; reviziju službene definicije na etiketi o tome kako bi se opioidi trebali – ili ne bi trebali – koristiti, rekli su dužnosnici (Vidi: FDA traži ‘black box’ na receptnim lijekovima protiv bolova).
Svaka revizija utjecat će na marketinške napore od strane proizvođača, uključujući privatne Purdue Pharma i Pharmascience, kao i javne Teva Pharmaceuticals Industries, Mallinckrodt Plc, Novartis Sandoz i Johnson & Johnson Janssen Pharma.

Naljepnice upozorenja bit će prve u prijedlogu i služit će kao primjer. Ove će mjere slijediti i ostale strategije koje nisu matična ovisnost već smrti od receptnih lijekova, poput Oxycontina i Hydromorph Contina, kao i nelegalne droge poput heroina i snažnog fentanila (Vidi: Više američkih beba rađa se ovisno o opijatima poput heroina).

Fatalna predoziranja povećala su se u Kanadi, po uzoru na sve veće epidemije u SAD-u. U Ontariu, najnaseljenijoj kanadskoj prokrajini, smrti od receptnih opioida povećale su se 40 % u šest godina, dok su se u zapadnoj prokrajini Saskatchewan i više nego udvostručile od 2010.

Lani, priljev ilegalnih varijacija fentanila potaknuo je rast od 80 % smrti u Britanskoj Kolumbiji na rekordnih 914 smrti.

Philpott je opioidnu epidemiju nazvala najvećom javnom zdravstvenom krizom u naciji te je obećala da će koristiti svaki dostupni i raspoloživi alat kako bi to popravili.

‘Zabrinuti smo kada su receptni opioidi u porastu’, rekla je. ‘Moramo razumjeti što stoji iza toga i napraviti mudre preporuke’.

Farmaceutske kompanije rekle su da podupiru mjere kako bi povećali sigurnost pacijenata. Nekoliko kompanija i industrijskih grupa odbilo je komentirati situaciju sve dok Vlada ne postavi nove prijedloge.

No, neki liječnici i javno zdravstveni stručnjaci koji su odavno i na glas tražili zaštitne mjere, kažu da nove mjere možda stižu prekasno.

‘Naljepnice bi možda bile od pomoći u 2006., 2007.’, rekao je stručnjak za ovisnosti iz Edmontona, Alberta, Hakique Virani.

‘No, sada, kada smo kreirali ovako goleme zahtjeve za opioidima koji se ispunjavaju prahom iz Kine te kada možete distribuirati milijune doza ove tvari po 10 grama u omotnici za čestitku, žao mi je, no naljepnice na bočicama za tablete neće rješiti problem’, rekao je Virani.

Dužnosnici su odbili dati vremenski okvir u kojem bi se prvi prijedlozi trebali početi provoditi. Svakako, Health Canada planira staviti naljepnicu upozorenja prema ciljanim grupama te sakupiti javne komentare prije nego Philpott donese odluku.

Philpott predviđa da naljepnice da budu slične onima koje farmaceuti stavljaju na bočice, a kojima se podsjećaju pacijenti da lijekove uzimaju s hranom. Osim upozorenja na rizike, Philpott kaže da će savjetovati pacijente o tome gdje mogu dobiti više informacija i pomoć ukoliko će im biti potrebno.

Novim ispisivanjem definicija na etiketama o opioidnoj upotrebi, potkrijepljeno znanstvenim dokazima, promijenit će se kako farmaceutske kompanije prodaju opioide u Kanadi, inače na tržištu vrijednom 881 milijun dolara.
Liječnicima je dopušteno propisati lijek ‘off-label’, krojeći recept prema individualnim potrebama pacijenta. No, farmaceutske komnpanije moraju slijediti jezik etikete u cijelom marketingu, uključujući reklame kako i prodajne pozive prema liječnicima.

Glasnogovornik Grant Perry rekao je da proizvođač OxyContin i Hydromorph Contina – Purdue Pharma ‘podupire pružanje najrelevantnijih i najnovijih informacija’, liječnicima i pacijentima, kao i ažurirane dokaze. Predstavnici za Mallinckrodt, Tevu i Sandoz nisu odgovorili na upite Reutersa. Predstavnici Pharmasciencea nisu uzvratili pozive niti e-mailove.

Glasnogovornica Jennifer McCormack rekla je da će Janssen ‘nastaviti raditi s Health Canada kako bi tvrtka pomogla sigurno i prikladno korištenje’, receptnih opioida i da je ‘važno da se pažljivo usklade napori protiv zloupotrebe’ sa potrebama pacijenta.

U naporima da se riješi kanadski problem droga, zdravstveni dužnosnici otežali su nabavku OxyContina nakon što je Purdue uvela formulaciju otpornu na sabotažu u 2012. No, liječnici i ovisnici ionako su se već prebacili na druge lijekove.

Ilegalni fentanil preplavio je kanadske ulice i liječnici su počeli propisivati više Hydromorph Contina, koji je prestigao Oxycodone i fentanil kao najčešće propisivane opioide u Ontariu, B.C, Alberti, Saskatchewan i Quebecku.

Kanadski i američki javno zdravstveni zagovornici neuspješno su provodili kampanje da se ograniči dugoročno korištenje bilo kakvih opioida za bolove koji ne potiču od raka (Vidi: Opioidna epidemija je ono što se događa kada se bol liječi samo tabletama).

‘Najbolji dostupni dokaz ne podupire njihovo korištenje za tretman kronične boli, rekao je David Juurlink, stručnjak za ovisnosti na Toronto Sunnybrook Health Sciences Centar.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su ne-vezujuće smjernice prošle godine u kojima se upozorava protiv opioida dugotrajnog otpuštanja kao prvu liniju tretmana za kroničnu bol te pozivaju na nisku početnu dozu i prekid korištenja u najbržem mogućem roku.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.