Francuska pregledava aditiv – bjelilo za hranu zbog zdravstvenih rizika

Titanijev dioksid na široko je korišteno industrijsko bjelilo, osobito za boju ili kreme za sunčanje.  To je sastojak i u nekim namirnicama poput slatkiša i poznat je kao aditiv E 171.

Francuski Nacionalni institut za poljoprivredna istraživanja (INRA) i partneri u studiji o oralnoj izloženosti titanijevom dioksidu pokazala su po prvi puta da E 171 prelazi crijevni zid kod životinja i dolazi u druge dijelove tijela, rekla je INRA.

Istraživači su zapazili poremećaj imunološkog sustava povezan s apsorpcijom čestica nano veličine E 171 i otkrili da gutanje redovnih doza ovog aditiva dovodi do ne-malignog stadija rane formacije raka u debelom crijevu u 40 % životinja, rekla je INRA.

‘Dok otkrića pokazuju da aditiv igra ulogu u počecima i promicanju ranog stadija kolorektalne karcinogeneze, ona se ne mogu ekstrapolirati na ljude ili na naprednije stadijima bolesti’, stoji u priopćenju, pozivajući zato na daljnja istraživanja na kasne stadije raka i ljude.

Francuska ministarstva poljoprivrede i zdravstva rekla su u zajedničkoj izjavi da će zatražiti pregled od Agencije za zdravlje i sigurnost Francuske (ANSES) kako bi vidjeli da li aditiv predstavlja rizik za potrošače.

Otkrića pregleda očekuju se krajem ožujka, rekla su ministarstva, dodajući da će ovo biti dodatak većoj studiji o rizicima nano čestica u hrani, pokrenutoj prošle godine.

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) prošle je godine završila ponovnu procjenu E 171 aditiva u hrani, zaključujući da dostupni podaci ne ukazuju na zdravstvene probleme.

Međutim, ipak je preporučila novo istraživanje kako bi se popunile praznine u podacima o mogućim utjecajima na reproduktivni sustav.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.