Vodeći farmaceutski CEO-i samouvjereno o Trumpovoj administraciji

Lideri globalne farmaceutske industrije, kojima je novi američki predsjednik prije nekoliko dana uputio snažnu kritiku zbog cijena lijekova, samouvjereni su po izazovima na njihovom najvećem tržištu – Sjedinjenim Američkim Državama. 

U nastavku slijede komentari izvršnih direktora velikih farmaceutskih industrija sa Svjetskog foruma ekonomije u švicarskom gradu Davosu održanom prije nekoliko dana.

Joe Jimenze, Novartis

‘Nova administracija prilično je glasna o podršci inovacijama. Ona razumije da kada trošite novac na istraživanja i kada razvijete intelektualno vlasništvo da u tom slučaju postoji potrebna razina povratka za tu investiciju. Vjerujem, temeljem toga koje je ljude izabrani predsjednik postavio na mjesta oko sebe, da postoji jasno razumijevanje investicija i povratka na investicije.

Ken Fraizer, Merck & Co

‘Određivanje cijena ostat će zahtijevno pitanje za nas koji smo u farmaceutskoj industriju istraživačkih temelja, kako i izazov po pitanju ukupnog zdravstvenog sustava u terminima onoga što si sustav može priuštiti’.

‘Tweetovi će biti kakvi će biti, no srž stvari u tweetovima bio je izazov prije izbora i mislim da će ostati izazov i nakon izbora’.

Andrew Witty, GlaxoSmithKline

‘Očito, industrija ima obvezu isporučiti vrijednosno kreiranu inovaciju i treba je naplatiti na razini koja se smatra prihvatljivom’.

‘Industrija je treba naplatiti na empatičan način. Samo zato što možete demonstrirati vrijednost to ne znači da je dostupna’.

Severin Schwan, Roche

‘Ukoliko pružite pravu medicinsku diferencijaciju u kombinaciji sa pozicijom snažnog intelektualnog vlasništva, mislim da će SAD nastaviti nagrađivati ovu vrstu inovacije. Ukoliko to ne ponudite, iskreno, mislim da je ispravno da bi cijene trebale ići dolje’.

Olivier Brandicourt, Sanofi

‘Vrlo je teško razumjeti kako će na kraju završititi svi ti komentari i tweetovi. Vjerojatno će biti teško donijeti propise o cijenama lijekova’.

Flemming Ornskov, Shire

‘Mislim da smo u dobroj poziciji da dokažemo vrijednost naših proizvoda, no naravno, bit će izazova’.

Na prvoj novinskoj konferenciji, od kada je izabran za predsjednika SAD-a, u srijedu 11. siječnja, Donald Trump je optužio farmaceutsku industriju da ‘nekažnjeno prolazi za ubojstva’ u onome što se Vladi naplaćuje za lijekove te je rekao da će promijeniti način kako zemlje licitiraju s lijekovima, a sve kako bi oborio cijene i potrošnju (Vidi: Cijena Epipena postala previsok teret obiteljima s teškim alergijama).

‘Farmaceutska industrija ima mnogo lobija, mnogo lobista i mnogo moći (Vidi: Vrtoglavi iznosi donacija farmaceutskih kompanija predsjedničkim kandidatima).
A postoji vrlo malo licitiranja o lijekovima. Mi smo najveći kupci lijekova na svijetu pa opet ne učestvujemo u licitaciji kako bismo trebali’, rekao je Trump (Vidi: Cijena lijeka za AIDS preko noći narasla 5.000%).

Savezni zakon zabranjuje Vladi da pregovara s farmaceutskim kompanijama da sruše cijenu lijekova za starije osobe koje koriste Medicare. Iako Trump nije objavio konkretan plan za rješavanje problema, u prošlosti je pozivao na okončanje ove politike – prijedlog koji su i demokratski zastupnici više puta iznosili.

Trumpova platforma u kampanji uključivala je omogućavanje Medicare zdravstvenom sustavu da pregovara s farmacetuskim tvrtkama, što zakon trenutno ne dopušta. Također je govorio o tome da će omogućiti lakši uvoz lijekova po povoljnijim cijenama (Vidi: Skočile cijene dermatoloških lijekova posljednjih godina).

Trumpov komentar došao je kao bomba na glavnoj godišnjoj konferenciji ulagača u farmaceutsku industriju u San Franciscu, nakon čega su farmaceutske i biotehnološke dionice trenutno potonule.
Nakon kritičkog komentara usmjerenog prema farmaceutskoj industriji, senator Bernie Sanders, inače snažan zagovornik smanjivanja cijena lijekova, na Twitteru je objavio svoju podršku Trumpu (Vidi: Kongresnici: Lilly, Novo i Sanofi sklopili dogovor o podizanju cijene inzulina).

 

 

Trump je također kritizirao farmacetuske kompanije za ‘napuštanje lijevo i desno’, potencijalno se referirajući na ‘porezne inverzije’ u kojima se kompanije spajaju sa stranim kompanijama kako bi premjestili svoja sjedišta u zemlje s povoljnijim poreznim stopama. Također je osudio kompanije koje svoje proizvode proizvode u inozemstvu.

 

Izvor: Washington Post, Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.