Nutella uzvratila nakon studije o kancerogenom riziku palminog ulja

Proteklih dana odjeknula je vijest da – mnogima omiljeni kremasti namaz od lješnjaka i čokolade, popularna Nutella – sadrži kancerogene sastojke.

44 milijarde američkih dolara vrijedna industrija palminim uljem, pod pritiskom u Europi nakon što su europske zdravstvene vlasti navele da jestivo palmino ulje nosi rizik od raka, pronašao je svog vokalnog saveznika u prehrambenom sektoru: Proizvođaču Nutelle.

Tvrtka vlasnica ove talijanske slastice Ferrero preuzela je mikrofon ispred javnosti i stala u obranu sastojka koji neke druge prehrambene kompanije u zemlji bojkotiraju. Tvrtka je pokrenula reklamnu kampanju kako bi osigurala da javnost utješi po sigurnosti Nutelle, svog vodećeg proizvoda koji čini oko petine ukupne prodaje tvrtke.

Namaz od čokolade i lješnjaka, jedan od najpoznatijiih talijanskih brendova i popularni doručak za djecu, oslanja se na palmino ulje za svoju glatku teksturu i trajnost.

Druge zamjene, poput suncokretovog ulja, promijenile bi karakter proizvoda, sudeći prema Ferreru.

‘Proizvoditi Nutellu bez palminog ulja proizvelo bi inferiornu zamjenu za pravi proizvod, što bi bio korak unatrag’, rekao je voditelj nabave Ferrera Vincenzo Tapella.

Bilo koji potez koji bi se udaljavao od palminog ulja imao bi i ekonomske implikacije jer je palmino ulje najjeftinije biljno ulje, koje košta oko 800 dolara po toni, u usporedbi s 845 dolara za suncokretovo ulje i 929 dolara za ulje repice, što je još jedan mogući nadomjestak.

Ferrero godišnje troši oko 185. 000 tona palminog ulja, stoga bi zamjena ulja tvrtku mogla koštati dodatnih 8-22 milijuna američkih dolara godišnje, po tim cijenama. Kompanija je odbila komentirati ove izračune.

Kancerogeni kontaminat GE 

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) rekla je u svibnju da palmino ulje generira više potencijalnih kancerogenih kontaminata od drugih biljnih ulja kada se rafinira na temperaturama iznad 200 stupnjeva Celzijevih. Međutim, EFSA nije preporučila potrošačima da prestanu konzumirati ovo ulje i rekla je da su potrebne iduće studije kako bi se procijenio rizik.

Detaljno istraživanje o kontaminatu – poznatom kao GE – naručila je Europska Komisija u 2014., nakon studije EFSA-e godinu dana ranije, o sastojku koji nastaje tijekom industrijske prerade, a identificiran je kao potencijalno štetan.
EFSA nema moć propisivanja propisa, iako je problem pod pregledom Europske komisije. Glasnogovornik za zdravlje i sigurnost hrane, Enrico Brivio, rekao je da bi se smjernice trebale izdati do kraja godine. Mjere bi mogle uključivati regulacije za ograničavanje razina GE u prehrambenim proizvodima, no neće se dogoditi zabrana na upotrebu palmina ulja, dodao je.

Svjetska zdravstvena organizacija i U.N. Food and Agriculture Organization označile su isti potencijalni rizik na koji je upozorila i EFSA o sastojku GE, no nije preporučila potrošačima da prestanu jesti palmino ulje. Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) također nije zabranila upotrebu palminog ulja u hrani.

Pitanje je postalo vruća potrošačka tema u Italiji nakon što je najveći lanac supermarketa Coop, bojkotirao palmino ulje u svim vlastitim brend proizvodima nakon studije EFSA-e, opisujući potez kao ‘mjeru opreza’. Najveći talijanski pekar Barilla, također je eliminirao palmino ulje i na svoje etikete proizvoda stavio da su ‘palm oil-free’.

Odluke trgovaca uslijedile su pod pritiskom aktivista, uključujući najveću talijansku udrugu za uzgoj Coldiretti kao i online časopis za hranu Il Fatto Alimentare, koji su pozvali sve prehrambene tvrtke da prestanu koristiti palmino ulje.

Proces obrade palminog ulja 

Visoke temperature koriste se kako bi uklonile prirodnu crvenu boju palminog ulja i neutralizirale miris, no Ferrero kaže da koristi industrijski proces koji kombinira temperaturu tek ispod 200 stupnjeva Celzijevih i ekstremno nizak pritisak kako bi kontaminate sveo na minimum.
Proces traje dulje i košta 20 % više nego rafiniranje na visokim temperaturama, rekao je Ferrero. No, kaže da je taj proces dozvolio da se GE razine spuste toliko nisko da znanstveni instrumenti teško pronalaze tragove kemikalije.

‘Palmino ulje koje koristi Ferrero je sigurno jer dolazi iz svježe istisnutog voća i obrađuje se na kontroliranim temperaturama’, rekao je Tapella u televizijskoj reklami.

EFSA je odbila komentirati mogući rizik od rafiniranja palminog ulja na nižim temperaturama.

Ferrero nipošto nije jedini veliki europski proizvođač hrane koji nastavlja koristiti palmino ulje u svojim proizvodima od izvješća EFSA-e. Palmino ulje koriste i Nestle i Unilever u svojim proizvodima uključujući čokolade, grickalice i margarin.

Dvije kompanije rekle su da prate pitanje kontaminata i da rade sa svojim dobavljačima kako bi razine GE držale što je niže mogućima.

No, Ferrero je jedini veliki europski proizvođač hrane koji je organizirao ovakvu javnu obranu korištenja sastojka u svojim proizvodima nakon mišljenja EFSA-e.

Kompanija je rekla da je napravila ‘na stotine tisuća testiranja’ o kontaminatu kako na paliminom ulju koje koristi tako i na gotovim proizvodima.

Prodaja Nutelle raste

Maloprodaja Nutelle u Italiji pala je za oko 3 % u 12 mjeseci do kraja kolovoza, za što Ferrero djelomično krivi promociju konkurentskih proizvoda kao onih bez palminog ulja. Kako bi riješili brige potrošača, kompanija je pokrenula reklamnu kampanju u rujnu i rekla da sada pokazuje rezultate.

Posljednjih četiri mjeseca 2016. prodaja Nutelle u Italiji narasla je 4 %, rekao je Alessandro D’Este, šef talijanskog Ferrera.

Globalna prodaja Nutelle ostala je netaknuta mišljenjem EFSA-e i i dalje raste 5-6 % godišnje. Obitelj koja je vlasnik Ferrera, i nije javno navedena, nije otkrila svoju prodaju za Europu izvan domaćeg tržišta u Italiji.

Grupa je završila svoju fiskalnu godinu do kolovoza s ukupnim prihodom od 10 milijardi eura, od čega oko 2 milijarde eura dolazi od prodaje Nutelle.

Zabrinutosti za okoliš

EFSA-ina studija na 284 stranice dolazi kao prioritet zabrinutosti za grupe za zaštitu okoliša koje su po industriji palminog ulja ustrajne već nekoliko godina. Zelene grupe optužuju industriju od uzrokovanja deforestacije.

Nekoliko kompanija koje koriste sastojke, uključujući Ferrero, rekle su da kupuju palmino ulje certificirano od strane Roundtable on Sustainable Palm Oil, koji radi s proizvođačima kako bi smanjio negativne utjecaje kultivacije na okoliš.

Tapella je rekao da Nutella sadrži palmino ulje od svog nastajanja u 1960.-im godinama i da se grupa oslanja samo na plantaže palmi certificirane kao održive.
Reklamna kampanja Ferrera potegla je političku vatru.

Anti establišment stranka 5-Star Movement, koja je rame uz rame s vladajućom Demokratskom strankom u anketama, zatražila je talijanske marketinške vlasti da blokiraju televizijsku kampanju Ferrera te da tvrtku kazni za obmanjivanje potrošača kako za zdravlje tako i za okolišne rizike.

Glasnogovornica marketinških vlasti rekla je da još moraju odlučiti hoće li odbaciti žalbu stranke 5-Star Movement ili poduzeti mjere protiv Ferrera, dodajući da će za taj proces biti potrebno još nekoliko tjedana.

Industrija palminog ulja, kojom dominiraju proizvođači iz Malezije i Indonezije, vjeruju da Ferrero igra važnu ulogu u rješavanju onoga što se odnosi na zablude među potrošačima.

‘Dobro je da je Ferrero pojasnio da je korištenje palminog ulja sigurno i održivo’, rekao je Yusof Basiron, izvršni direktor Malaysian Palm Oil Council.

On je rekao da malezijski proizvođači nisu pretrpili nikakav utjecaj na svoj europski izvoz nakon izvješća EFSA-e. Indonesian Palm Oil Association također je rekao da nije bilo nikakvog utjecaja na izvoz.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.