Njemačka legalizirala marihuana u medicinske svrhe

 

Donji dom njemačkog Parlamenta odobrio je zakon kojim se legalizira korištenje kanabisa za medicinske svrhe za kronično bolesne ljude.

Onima koji pate od teških bolesti poput multiple skleroze i kronične boli, nedostatka apetita ili mučnine, unutar zakona, sada bi im se mogla ponuditi marihuana.

Nacrt zakona kaže da će pacijenti jedino imati pravo liječiti se kanabisom ‘u vrlo ograničenim iznimnim slučajevima’ i pacijentima neće biti dozvoljeno uzgajati vlastiti kanabis.

‘Oni koji su teško bolesni moraju dobiti najbolji mogući tretman i to uključuje plaćanje iz zdravstvenog osiguranja za kanabis kao lijek za one koji su kronično bolesni i ukoliko ne mogu učinkovito biti liječeni na neki drugi način’, rekao je ministar zdravstva Hermann Groehe.

Glasnogovornica ministra zdravstva rekla je da će se kanabis jedino koristiti kako posljednje utočište kada se čini da ništa drugo ne djeluje. Rekla je da će se simultano provesti znanstvene studije kako bi procijenile učinke kanabisa u ovakvim slučajevima.

Do sada, pacijenti su mogli dobiti pristup kanabisu za medicinske svrhe sa specijalnom autorizacijom koja je komplicirala stvari, no sada će biti u mogućnosti dobiti uputnicu od svojih liječnika i naknadu iz svog osiguranja, rekla je.

Također, rekla je da će zakon vjerojatno na snagu stupiti u ožujku nakon proceduralnog čitanja u Gornjem domu Parlamenta.

Dok se plantaža kanabisa pod državnim nadzorom ne uspostavi u Njemačkoj do tada će se kanabis uvoziti.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.