Župan Štromar smijenio člana UV-a varaždinske bolnice Damira Habijana

Varaždinski župan Predrag Štromar smijenio je u utorak člana Upravnog vijeća varaždinske Opće bolnice Damira Habijana, inače predsjednika gradskoga HDZ-a, koji je jučer glasovao protiv odluke tog vijeća da se ravnateljici Sanji Zember da rok od osam dana za očitovanje o ocjenama za koje većina u tom vijeću smatra da mogu biti razlog za njezino razrješenje (Vidi: Ravnateljici varaždinske bolnice rok da se očituje o ocjenama Upravnog vijeća). 

Osnivač bolnice je Varaždinska županija.

‘Predsjednik Upravnog vijeća mi je poslao dopis da jedan član, kojeg sam ja imenovao, nije glasovao za to da se pokrene postupak razrješenja ravnateljce i da se zatraži očitovanje za koje ona ima rok od osam dana’, rekao je novinarima župan Štromar, dodajući kako je danas smijenio člana Upravnog vijeća, gospodina Habijana. O promjeni u Upravom vijeću bolnice župan je poslao i službeno priopćenje.

Habijan nije podupro odluku Upravnog vijeća bolnice koja ravnateljici, među ostalim, na teret stavlja i to što nije predložila novi Statut bolnice usklađen sa zakonima. Upravno vijeće smatra i da je ravnateljica pri imenovanju trebala promijeniti Statut, a tek zatim krenuti u sistematizaciju na kojoj je inzistirala. Od nje se traži i očitovanje zbog, po zaključku Upravnog vijeća, neizvršavanja odluke tog tijela i postupanja suprotno njihovoj odluci i Statutu varaždinske Opće bolnice.

Naime, od ravnateljice se tražilo da pripremi anekse ugovora za specijalizante i specijaliste i da ih dostavi stručnome i Upravnom vijeću na raspravu i očitovanje jer je riječ o iznosima većim od 100.000 i 300.000 kuna. Ističu da je tim statutom određeno da se u takvim slučajevima mora tražiti suglasnost Upravnog vijeća i osnivača bolnice.

Upravno vijeće bilo je podijeljeno – troje članova glasovalo je za pokretanje postupka razrješenja, a dvoje je bilo protiv. Za pokretanje su glasovali predstavnici Varaždinske županije, osnivača bolnice, koji su iz redova HNS-a i SDP-a, te predstavnik stručnog vijeća, a protiv su bili Habijan i predstavnica Radničkog vijeća zaposlenika bolnice.

Ravnateljica je za očitovanje dobila rok od osam dana, nakon čega se očekuje nova sjednica Upravnog vijeća.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.