Tonzilektomija kod djece ima više smisla za apneju nego grlo

Djeca koja su uklonila svoje tonzile (mandule, krajnici) u tretmanu liječenja infekcija grla ili problema s disanjem tijekom spavanja imat će kratkoročne simptome olakšanja od djece koja nisu prošla tonzilektomiju, sugeriraju dvije nove studije.

Tijekom vremena, međutim, prednosti kirurgije za kronične streptokokne infekcije čini se da nestaju. Naime, tri godine nakon tonzilektomije, djeca koja su prošla ove procedure imala su otprilike isti broj infekcija grla kao djeca koja nisu izvadila svoje tonzile, otkriva jedna studija objavljena u Pediatrics.

‘Tonzilektomija, vrlo česta i generalno sigurna procedura, ne dolazi potpuno bez rizika’, rekao je dr. Sivakumar Chinnadurai, viši autor studije o streptokoknom grlu i istraživač na Vanderbilt University Medical Center u Nashvilleu, Tennessee.

‘Prepoznavanje rizika i znanje o tome da se stopa infekcije nekih pacijenata poboljšava tijekom vremena dovela je do toga da je streptokokna infekcija mnogo manje rjeđa indikacija za tonzilektomiju nego je to bila u prošlosti’, rekao je Chinnadurai.

‘Dok tonzilektomija ostaje jedna od najčešćih operacija koja se izvodi u Americi, glavna indikacija za djecu prebacila se na opstruirano disanje’.

Kako bi procijenili potencijal za tonzilektomiju – kako bi pomogli djeci s kroničnim streptokoknim infekcijama, Chinnadurai i kolege pregledavali su podatke iz sedam prethodno objavljenih studija na djeci koja su doživjela najmanje tri streptokokne infekcije u prethodnih jednoj do tri godine.

Četiri studije u analizi nasumično su odabrale djecu s kroničnim streptokoknim infekcijama da dobiju ili tonzilektomiju ili da budu bez operacije, dok je peta studija pratila djecu koja su dobila jednu od ove dvije opcije, no ne kao dio ispitivanja.

Sveukupno, djeca koja su prošla tonzilektomiju za kroničnu upalu grla ili streptokokno grlo, imala su manje infekcija i posjeta liječniku te su manje izostajala iz škole u prvoj godini nakon operacije od djece koja nisu imala operaciju.

No, većina studija u analizi uključivala je djecu s povijesti bolesti: blaga do umjerena infekcija te su nadalje otkrile da ove ograničene prednosti od operacije nestaju s vremenom. To može biti barem djelomično iz razloga što su neka djeca imala manje infekcija kako su rasla i bila starija.

Jedno graničenje u analizi je da je većini uključenih istraživanja nedostajalo podataka o ozbiljnosti simptoma čime je otežano bilo odrediti da li je podgrupa s posebno ozbiljnim slučajevima streptokoknog grla možda imala više koristi od operacije, zaključuju autori.

S kroničnim opstruktivnim poremećajem disanja ili apnejom spavanja, prednosti tonzilektomije činile su se jasnije u drugoj studiji objavljenoj u Pediatrics. No, ograničeno dugoročno praćenje otežalo je odrediti mogućnost da bi se koristi smanjile s vremenom.

Za studiju o apneji spavanja, istraživači su pregledavali podatke s 11 prethodno objavljenih studija koje su generalno slijedile djecu do godine dana (period).

U usporedbi s djecom koja nisu prošla operaciju, djeca koja su imala tonzilektomiju imala su veće poboljšanje u kvaliteti života povezanoj sa spavanjem kod negativnih ponašanja, koja su se pogoršavala zbog apneje, poput tjeskobe ili promjena raspoloženja, otkrila je analiza.

‘Ovi učinci su najznačajniji kod djece s blagom do umjerenom apnejom spavanja, gdje je prosječno poboljšanje moglo predstavljati potpuni lijek problema’, rekao je dr. David Francis, viši autor studije o apneji spavanja i također oistraživač na Vanderbilt University.

‘Dok je značajan napredak zabilježen u težim slučajevima, nije bio dovoljno velik da sugerira ukupan lijek kod svih pacijenata’, dodao je Francis.
‘Kod onih koji su jače pogođeni, postoji značajna korist od tonzilektomije, no obitelji i liječnici trebali bi raditi zajedno kako bi razumjeli koji drugi faktori mogu igrati ulogu’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.