McKesson će platiti 150 milijuna dolara zbog sumnjivih narudžbi lijekova

McKesson Corp, jedan od najvećih američkih distributera farmaceutskih lijekova, platit će rekordnih 150 milijuna američkih dolara kako bi riješio američku istragu o tome da li je propustio prijaviti sumnjive narudžbe analgetika koji stvaraju ovisnost (Vidi: Cardinal se nagodio sa SAD-om oko isporuke opioidnih lijekova ljekarnama).

 

Nagodba s američkim ministarstvom pravosuđa slijedi raniju nagodbu s tvrtkom nad sličnom povredom iz 2008. Najnoviji sporazum dolazi kako se američke vlasti nastavljaju i dalje hvatati u koštac s nacionalnom opioidnom epidemijom (Vidi: Okruzi New Yorka: ‘Farmaceutske kompanije korijen su opioidne epidemije’).

‘Posljedice odluke McKessona da zaobiđe svoje obveze su previše poražavajuće da bi se ignorirale i jamčile su današnju kaznu’, rekao je američki odvjetnik iz New Jerseya Paul Fishman, čiji je ured bio uključen u dogovor.

Pod nagodbom, McKesson iz San Francisca mora na raspoređenoj osnovi suspendirati prodaju kontroliranih supstanci iz distributivnih centara u Coloradu, Ohiou, Michiganu i Floridi na nekoliko godina.

Također, ono će biti predmet nove i poboljšane obveze poštivanja i zahtijevat će da se angažiraju neovisni stručnjaci za praćenje procjene usklađenosti, u prvom aranžmanu takve vrste pod Control Substances Act nagodbe civilne kazne.

McKesson je u izjavi rekao da je implementirao značajne promjene u svojim procesima praćenja i procesima izvještavanja i da je predan u borbi protiv diverzija kod propisivanja lijekova i njihovoj zloupotrebi.

‘Predani smo da se borimo s ovim višestrukim problemom u suradnji sa svim strankama u opskrbnom lancu koje dijele odgovornost za distribuciju opioidnih lijekova’, rekao je izvršni direktor McKessona John Hammergren u izjavi.

Svaki dan oko 78 Amerikanaca umre od predoziranja receptnim analgeticima, podaci su američkih regulatornih vlasti. Oksikodon, velik izvor profita, zloupotrebljava preko 13 milijuna Amerikanaca godišnje, rekao je tužitelj.

Sporazum od utorka dolazi nakon što je McKesson u 2008. postigao nagodbu od 13.25 milijuna američkih dolara da riješi tvrdnje da nije uspio dizajnirati i implementirati učinkovit sustav otkrivanja i izvješćivanja sumnjivo velikih i čestih narudžbi.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da je nakon tog sporazuma – od 2008. do 2013. – McKesson opskrbljivao razne ljekarne povećanim količinama tableta oksikodona i hidrokodona, koje se često zloupotrebljavaju.

Ministarstvo pravosuđa reklo je da dokazi pokazuju da McKesson nije u potpunosti implementirao ili se pridržavao vlastitog programa usklađenosti dizajniranog nakon nagodbe u 2008.

Kao jedan primjer, ministarstvo pravosuđa reklo je da je u Coloradu McKesson obradio više od 1.6 milijuna narudžbi za kontrolirane supstance od lipnja 2008. kroz svibanj 2013., no da je prijavio samo 16 kao sumnjive.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.