Biogen će platiti $1.25 mlrd kako bi zaštitio svoj lijek protiv MS-a

Biogen Inc rekao je u utorak da će platiti Forward Pharmi A/S 1.25 milijardu američkih dolara za licencu patenta danske kompanije koja pokriva lijek protiv multiple skleroze, čime osigurava Biogenu politiku osiguranja na buduće prodaje Tecfidere, njegovog blockbustera oralnog tretmana za bolest.

Biogen i Forward Pharma u sporu su oko patenata za dimetil fumarat, ključni aktivni sastojak Tecfidere, koji je u 2016. godini imao prodaju od oko 4 milijarde američkih dolara. Dok sklopljeni posao Biogenu pruža udio na intelektualno vlasništvo Forwarda, pravni sporovi se nastavljaju.

Sporazum ne rješava tekuće američke i europske patentne sporove između dvije kompanije, rekao je Biogen. Američka biotehološka kompanija još uvijek bi mogla biti u lošoj situaciji zbog autorskih naknada na buduće prodaje Tecfidere ukoliko izgubi ove izazove.

Ukoliko se Biogenovi patenti presude kao važeći i provedivi, kompanija neće dugovati buduće plaćanje tantijema.

Ukoliko patent Forward Pharme u konačnici zadrži Tecfideru na tržištu i slobodnim od generičkih konkurenata, Biogen je rekao da će platiti 10 % tantijema od 2021. do kraja 2028. i 20 % tantijema s početkom u 2029.
Biogen se još uvijek može žaliti na patentnu presudu ukoliko možda izgubi.

‘Vjerujemo da će ovaj sporazum razjasniti i ojačati naše intelektualno vlasništvo za Tecfideru’, rekao je novi izvršni direktor Biogena Michel Vounatsos u izjavi.

Tri četvrtine prodaje Tecfidere od 1.03 milijarde američkih dolara ubraja se u oko trećinu Biogenovih prihoda u periodu. Tržišni je lider za oralne tretmane protiv multiple skleroze.

Analitičari kažu da sporazum uklanja najveću neizvjesnost koja visi nad Biogenom.

Sporazum je važan na duge staze jer bi pacijenti na Tecfideri mogli obuzdati rast kompanije nakon 2020. i opteretiti investitore, rekao je analitičar RBC Capital Marketsa Michael Yee.

 

Izvor: Reuters

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.