Brazil zatražio prvu dozvolu za prodaju lijeka na bazi kanabisa

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa u ponedjeljak je rekao da je zatražio prvu dozvolu u zemlji za prodaju lijeka na bazi kanabisa nakon godina legalnih nesuglasica s pacijentima.

Lijek za liječenje multiple skleroze, oralni sprej dobiven od marihuane koji je razvila britanska tvrtka GW Pharmaceuticals PLC, međunarodno je poznat kao Sativex i prodavat će se u Brazilu pod brand imenom Mevatyl.

Legalni status lijekova na bazi kanabisa složeno je pitanje već godinama u Brazilu, u kojem se nekoliko pacijenata na sudovima bori za zaobilaženje prohibicije. Anvisa je, doduše, u posljednje dvije godine olabavila neka ograničenja, čime je dozvolila pacijentima s medicinskim nalozima da osobno uvoze neke lijekove dobivene od marihuane.

GW Pharmaceuticals, utemeljen 1998. kako bi istraživao medicinski potencijal marihuane, nastao je kao meta za preuzimanje za veće farmaceutske kompanije nakon nedavnih otkrića o tretmanima za epilepsiju na bazi kanabisa – Epidolexu.

Dozvolu za brazilsku distribuciju Sativexa drži tvrtka Beaufour Ipsen Farmaceutica Ltda iz Sao Paola, koji se već prodaje u 28 drugih zemalja, navodi Anvisa.

Brazil je dekriminalizirao uzgoj i posjedovanje malih količina marihuane i drugih droga prije više od jednog desetljeća, no kupovina i prodaja su ostale nelegalne.

Krijumčarenje droga, osobito iz dvije zemlje koje su prvi svjetski proizvođači kokaina, Kolumbija i Peru, ostaje glavna sigurnost i zdravstvena briga u Brazilu.

U 2013. susjedni je Urugvaj postao prva zemlja koja je legalizirala uzgoj, distribuciju i potrošnju marihuane, nastojeći oteti posao kriminalcima u ovoj maloj južnoameričkoj zemlji.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.