Američki veterani izloženi zaraženoj vodi u kampu za obuku dobit će naknadu

Obamina administracija pristala je pružiti invalidne pogodnosti vojnim veteranima izloženima zagađenoj vodi za piće na Camp Lejeune u Sjevernoj Karolini, navodi se u službenoj obavijesti objavljenoj u četvrtak. Neki su veterani umrli čekajući vladine naknade.

Nakon više od šest godina posla finalizirana je odredba kojom će se dopustiti potencijalno na tisućama američkih veterana stacioniranih u bazi Camp Lejeune ili suprugama umrlih da prime automatske pogodnosti ako su imali dijagnosticiranu jednu od osam bolesti.

Ova odluka ujedno označava kraj dugog čekanja za mnoge veterane kojima su odbijeni benefiti od strane Odjela veteranskih poslova.

Veterani, bivši iz pričuve i bivši članovi Nacionalne garde koji su služili u trajanju od najmanje 30 dana na US Marine Corps Base od 1953. do 1987. i kojima je dijagnosticirana jedna od osam bolesti kvalificirani su za pogodnosti američke Vlade, navodi se u dokumentu objavljenom u Federalnom registru, službenom listu Vlade.

The Associated Press, koji je prvi objavio priču, rekao je da će procijenjeni troškovi za porezne obveznike, od dodatnih prednosti iznositi ukupno 2.2 milijarde američkih dolara tijekom idućih pet godina.

Dodatna plaćanja iz Odjela za veteranske poslove započet će u ožujku i idu veteranima koji su razvili odraslu leukemiju, aplastičnu anemiju, rak mokraćnog mjehura, rak bubrega, rak jetre, multipli mijelom, non-Hodgkinov limfom i Parkinsonovu bolest, navodi se u obavijesti.

Odjel za veteranske poslove navodi da je oko 900.000 pripadnika vojske potencijalno bilo izloženo zaraženoj vodi u bazi, izvijestio je AP. Onečišćenje uključuje nestalne organske spojeve trikloroetilen, perkloretilen, benzen i vinil klorid.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.