Tužba izaziva proizvođača pilule za pamćenje na temelju da nema dokaza da radi

Quincy Bioscience LLC, koji proizvodi dodatak za pamćenje Prevagen, pogođen je tužbom koju je u ponedjeljak podnio Federal Trade Commission FTC i ured državnog tužitelja Eric T. Schneiderman, koji navode da nema dokaza da dodatak radi.

Lijek koji košta od 24 do 68 dolara za 30 tableta, oglašava se na televizijama, prema tužbi FTC-a, koji traži povrat za kupce koji su kupili Prevagen.

Tužba, koja je podnijeta na U.S. District Court za Južni Orkug New Yorka, navodi da su Quincy Bioscience i povezane kompanije prodale nekih 165 milijuna američkih dolara vrijednog Prevagena između 2007. do sredine 2015., kako stoji u sudskim podnescima.

U tužbi stoji da je Quincy Bioscience temeljio većinu svog oglašavanja za Prevagen na jednoj studjii, Madison Memory Study, u kojoj je ili lijek ili placebo administriran 218 sudionika studije koji su potom trebali izvesti određene zadatke na kompjuteru.

‘Madison Memory Study nije uspjela pokazati statistički značajno poboljšanje u grupi kojoj je administriran lijek nad placebo grupom ni na jednom od devet kompjuterskih kognitivnih zadataka’, stoji u tužbi.

‘No, jednu kritičnu stvar koju su marketingaši Quincyja zaboravili je ta da se njihove tvrdnje moraju potkrijepiti stvarnim znanstvenim dokazima’, rekla je Jessica Rich, direktorica Odjela FTC-a za zaštitu potrošača.

Quincy Bioscience uzvratio je na optužbe koje mu se nameću i nazvao navode iz tužbe ‘neutemeljenima i netočnima’. Također tvrtka je rekla da se žestoko ne slaže s navodima koji stoje u tužbi.

Quincy je sakupio velik broj dokaza da Prevagen poboljšava pamćenje i podupire zdravu funkciju mozga’, navodi kompanija.

Također iz kompanije su rekli i da vjeruju da nesporazum leži u ‘interpretaciji i analizama podataka … njihovi se stručnjaci jednostavno ne slažu s našim stručnjacima po tome kako interpretirati podatke studije’.

‘Quincy Bioscience će se snažno braniti’, rekla je kompanija u izjavi koja je dovela u pitanje kako vlada analizira podatke iz svojih studija.

FTC i Schneiderman tvrde da su u marketingu Prevagena prekršili državne zakone FTC-a kao i državne zakone New Yorka. Tužba ima za cilj zabraniti buduće lažne tvrdnje o dodacima te dobiti povrat za potrošače i nametnuti civilne kazne.

Dva demokrata iz FTC-a glasala su da se tužba odobri. Jedan republikanac niije sudjelovao u glasovanju dok su dva od pet sjedela u komisiji bila prazna.

Quincy navodi kako je podnošenje tužbe od strane tek dva povjerenika ‘bez presedana’ i napominje da su oba iz iste političke stranke.

‘Ovaj je slučaj još jedan primjer prebacivanja vlade’.

Prevagen se prodaje u velikim ljekarnama. Aktivni sastojak je protein dobiven iz meduze.

 

Izvor: Reuters, CNN

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.