Studija otkriva zabrinutost zbog prekomjernog i nedovoljnog korištenja medicine

Do 70 % histerektomija u SAD-u, četvrtine zamjene koljena u Španjolskoj i više od polovine antibiotika propisanih u Kini su neprimjereni te su prekomjerno korištena medicina, rekli su istraživači u ponedjeljak.

Stručnjaci koji su proveli niz studija diljem svijeta otkrili su da medicina i zdravstvo – rutinski –  kako prekomjerno tako i nedovoljno korišteni, uzrokuju štetu koja se da izbjeći te na taj način uštedjeti dragocjene resurse i zdravlje ljudi.

Studije, koje je naručio medicinski časopis The Lancet i koje su provele 27 međunarodna stručnjaka, također su otkrile da su stope carskog reza sve veće – često kod žena kojima carski rezovi nisu potrebni – dok je jednostavno korištenje steroida za prevenciju prijevremenog poroda zaostalo 40 godina.

‘Česta tragedija, kako u bogatim tako i siromašnim zemljama, je upotreba skupih i ponekad neučinkovitih tehnologija dok su jeftine učinkovite intervencije zanemarene’, napisali su stručnjaci u izjavi o njihovim otkrićima.

Svjetska zdravstvena organizacija, WHO, procjenjuje da se svake godine izvrši 6.2 milijuna viška carskih rezova – od toga 50 % samo u Brazilu i Kini.

Vikas Saini, jedan od autora serije studija i predsjednik U.S. Lown Institute u Bostonu, rekao je da faktori koji nose globalni neuspjeh ka pravoj razini njege uključuju ‘pohlepu, suprotstavljene interese i slabu informiranost’, za koje je rekao da zajedno stvaraju ‘ekosustav loše isporuke zdravstvene zaštite’.

Ko-glavna autorica Shannon Brownlee dodala je:

‘Pacijenti i građani trebaju razumjeti što je na kocki ukoliko njihov zdravstveni sustav ne uspije riješiti ove dvostruke probleme. U SAD-u bacamo milijarde dolara koji bi trebali biti posvećeni poboljšanju zdravlja nacije’.

Serija studija analizirala je opseg, uzroke i posljedice prekomjernog i nedovoljnog korištenja zdravstva u svijetu. Pronašla je da da se oba slučaja mogu dogoditi u istoj zemlji, unutar iste organizacije ili zdravstvene ustanove i da može nanijeti bol istom pacijentu.

Istraživači su naveli da je studija u Kini, primjerice, otkrila da je 57 % pacijenata primilo neprikladne antibiotike, da prekomjerne histerektomije u SAD-u variraju od 16 do 70 %, i da je stopa neprimjerenih zamjena koljena bila 26 % u Španjolskoj i 34 % u SAD-u.

Stope neprikladnih histerektomija bile su 20 % u Tajvanu i 13 % u Švicarskoj, otkrili su.

Nedovoljnost korištenja zdravstvene skrbi pak ostavlja pacijente ‘osjetljivima da izbjegnu bolest i patnju’, rekli su istraživači, dok prekomjerno korištenje uzrokuje štete koje se daju izbjeći od testiranja ili liječenja, istovremeno kao i trošenja resursa bolje potrošenih na usluge koje su potrebnije.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.