Regeneron i Sanofi žale se na zabranu prodaje lijeka protiv kolesterola

Na temeljima povrede patenta, Regeneron Pharmaceuticals Inc i Sanofi SA rekli su u četvrtak da će se žaliti američkom Okružnom sudu na presudu kojom se zabranilo dvjema kompanijama da prodaju njihov lijek protiv kolesterola Praluent.

Savezni sudac ranije je blokirao Sanofi i Regeneron od prodaje lijeka nakon što ih je Amgen Inc optužio za kršenje svojih patenata.

Američka sutkinja Okružnog suda Sue Robinson u Delawareu naredila je da zabrana ne stupa na snagu 30 dana kako bi Sanofiju i Regeneronu dala vremena da ulože žalbu.

‘Naš je dugogodišnji stav da su tvrdnje Amgena o patentima nevažeće i da će najboljim interesima pacijenata nalog o spriječavanju pristupa Praluentu uvelike činiti lošu uslugu’, rekao je izvršni potpredsjednik Sanofija karen Linehan u priopćenju.

Amgen sa sjedištem u Thousand Oaksu u Kaliforniji, napravio je konkurentski lijek Repathu.

Sutkinja je u ožujku otkrila da su Amgenovi patenti važeći. Nakon presude, optuženici su rekli da planiraju žalbu američkom federalnom okrugu Žalbenog suda koji pregledava patentne sporove.

Kompanije još uvijek mogu odlučiti hoće li postići nagodbu koja bi Amgenu dala tantijeme na prodaje Praluenta.

Američka administracija za hranu lijekove FDA, odobrila je Praluent i Repathu 2015. kako bi reducirali loš kolesterol. Lijekovi su skuplji od drugih lijekova protiv kolesterola, s cijenom na listi koja je viša od 14. 000 američkih dolara godišnje.

Prodaja skupih novih lijekova, koji se vide kao potencijalni blockbusteri, vrlo sporo odskače jer ih zdravstveni osiguravatelji i drugi obveznici nerado plaćaju. Amgen je prijavio tek 40 milijuna američkih dolara u prodaji Repathe u trećoj četvrtini godine.

Oba su lijeka u završnim fazama ogromnih ispitivanja dizajniranih da demonstriraju da su u stanju sniziti rizik od srčanih udara i smrti, rezultati za koje se očekuje da će pomoći otvoriti novčanike ukoliko uspiju. Takozvani ishodni rezultati za Repathu očekuju se ovog tromjesečja.

‘U teoriji, ukoliko Praulent nestane s tržišta, dugoročna vršna prodaja Repathe mogla bi se kretati s 2 milijarde američkih dolara na 3 milijarde, na 4 milijarde u cijelom svijetu’, rekao je analitičar Michael Yee iz RBC Capital Markets. Dodao je da bez rezultata ishoda potencijalna veličina tržišta ostaje neizvjesna.

 

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.