Djevojčice iz obitelji niskih prihoda često nepripremljene za pubertet

Američke djevojčice iz obitelji niskih primanja često se osjećaju nepripremljenima za pubertet i imaju većinom negativna iskustva tijekom tog vremena, pregled prethodnih studija sugerira.

Ranija istraživanja fokusirala su se na doživljaje djevojčica srednje klase i imućnih djevojčica u 1980.-im i 1990.-im godinama. Trenutna studija jedna je od prvih koja se fokusirala na djevojčice iz obitelji niskih primanja u urbanim područjima SAD-a.

‘Djevojčice iz obitelji niskih primanja ne osjećaju se adekvatno pripremljenima za pubertet i za početak menstruacije (menarhe), naročito djevojčice koje su se razvile prije svojih vršnjakinja’, rekla je vodeća autorica studije Ann Herbert.

‘Kada imamo ne adekvatno pripremljene djevojke za ovaj prijelaz, zanemarujemo priliku da izgradimo zdrave temelje za seksualno i reproduktivno zdravlje’, rekla je Herbert, istraživačica na Columbia University Mailman School of Public Health u New York Cityju.

Kao što je objavljeno u časopisu Journal of Adolescent Health, Herbert i kolege analizirali su podatke iz 20 studija koje su proučavale psihosocijalne aspekte puberteta kod djevojčica iz obitelji s niskim primanjima, objavljenih između 2000. i 2014. godine.

Istraživači su pregledavali pet generalnih pitanja: Sadržaj iskustava s pubertetom djevojaka, kvalitetu tih iskustava, poruke koje su primile o pubertetu, odnosima s drugim ljudima i druge faktore koji su mogli utjecati na njihova iskustva.
Većina je djevojčica prijavila negativna iskustva tijekom puberteta – obično povezana s njihovim mjesečnicama – kada su se osjećale posramljeno, zbunjeno i preplašeno. Također, mnoge djevojčice osjećale su potrebu da sakriju razvoj svojih grudi ili im je rečeno da se distanciraju od muških vršnjaka.

Djevojčice su obično osjećale da su informacije, koje su dobile od majke, sestara ili učitelja, netočne, nedovoljne ili da dolaze prekasno, istraživači su otkrili.

‘Bilo je pomalo iznenađujuće vidjeti koliko je često za ove djevojčice, koje žive u obiteljima niskih prihoda, da ne dobivaju adekvatne informacije o pubertetu. Također da neke djevojčice zapravo počinju s menstruacijom prije nego znaju što menstruacija jest i što je ono što će im se događati’, rekla je Herbert.

Herbert je rekla da su djevojčice očito željele razgovarati s roditeljima o pubertetu, naročito svojim majkama, no najčešće su se žalile da je rasprava o menstruaciji dovela ravno do upozorenja da izbjegavaju trudnoću.

‘Čini se da roditelji ne shvaćaju da preskakanjem informacija o menstruaciji ravno do prevencije trudnoće –  roditelji preskaču mnoštvo važnih informacija poput toga kako menstruacija funkcionira, zbog čega se događa i kako predskazati kada će doći iduća’, rekla je Herbert.

Kao rezultat, kaže Herbert, djevojčice se osjećaju zbunjeno o tome što se događa s njihovim tijelima.

‘Otkriće o tome da djevojčice žele da njihovi roditelji i odrasle osobe od povjerenja budu izvori informacija znači da dio rješenja uključuje podršku roditelja u ovoj ulozi’, rekla je Herbert.

Ona i njezine kolege razvijaju edukacijske alate za pubertet s najboljim umjetnicima.

‘Koristimo principe dizajna kako bi preveli ono što smo otkrili iz forme istraživanja u edukacijske alate koji će pomoći djevojčicama da komuniciraju i reflektiraju ove teme s odraslima od povjerenja’, rekla je.

Julianna Deardorff, psihologinja sa Sveučilišta California, Berkeley School of Public Health, koja nije bila uključena u istraživanje, rekla je da studija ima važne implikacije za edukaciju o pubertetu, naročito djevojčice iz obitelji s niskim primanjima kojima očito nedostaje ključnih informacija.

‘Edukacija o pubertetu često se u školama događa prekasno, ponekad u 6. ili 7. razredu, dobrano nakon što većini djevojčica počinje razvoj dojki i što im počne menstruacija’, rekla je Deardorff.

Ranija i bolja priprema je kritična, naročito ako ćemo podržati naše najosjetljivije mlade tijekom ove važne razvojne tranzicije’, rekla je Deardorff.

‘Moja kolegica Louise Greenspan, ko autorica The New Puberty, i ja preporučile smo da škole započnu edukaciju o pubertetu u jesenskom semestru 4. razreda kako bi bili sigurni da oni koji se rano razvijaju imaju informacije koje su im potrebne prije nego prolaze ovu tranziciju.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.