Brzi porast sifilisa u Japanu, Tokio naročito pogođen

Brzi rast sifilisa, uključujući među mladim ženama, natjerao je ministra zdravlja da formira specijalni istraživački tim koji bi pronašao način kako da zaustavi spolno zaraznu bolest.

Prema izvješćima iz bolnica diljem Japana, od 1. siječnja do početka prosinca 2016. prijavljeno je 4.259 slučajeva sifilisa, 77 % više od 2.412 slučajeva prijavljenih u istom razdoblju 2015. godine, a do više od sedam puta od prije deset godina (Vidi: Stopa sifilisa u Velikoj Britaniji narasla za 163 % ).

Većina je slučajeva, vjeruje se, uzrokovana heteroseksualnim odnosom, no u porastu su slučajevi transmisije s majke na bebu, što je rijetkost, no raste.

Ministarstvo zdravlja poziva ljude koji smatraju da su možda zaraženi da se odmah testiraju jer se bolest može prenijeti unatoč odsutnosti simptoma.

Faktori, uključujući promjenu u seksualnom ponašanju kod japanske mladeži i unosan posao zabave za odrasle, kao i val turista iz zemalja s visokim stopama zaraze često se navode kao uzroci, no pravi uzrok brzog širenja sifilisa nekoliko posljednjih desetljeća ostaje nejasan.

Kada se pregledavaju na sifilis, liječnici pitaju pacijente jesu li nedavno imali seksualni odnos. Potom, podnose izvješća u skladu sa zakonima koji reguliraju zarazne bolesti, dokumentirajući dob i spol, no ne i specifičnije informacije kao što su nacionalnost ili zanimanje.

Sifilisom je posebno ispunjen Tokijski Shinjuku Ward, primarno središte zabave i noćnog života glavnog grada. Lokalne bolnice kažu da odjeli čine 40 % tokijskih slučajeva sifilisa i 20 % svih slučajeva u Japanu.

Kako bi odredili najveće rute zaraze, centar za zdravstvenu skrb Shinjuju Ward ohrabruje bolnice da upitaju pacijente jesu li radili u biznisu odrasle zabave i od kuda dolaze.

Poseban istraživački tim ministarstva, u suradnji s tokijskim bolnicama, do kraja ožujka 2018. planira otkriti kako se bolest širi, naročito kako se širi putem heteroseksualnih odnosa.

‘Namjeravamo pojasniti koje skupine ljudi su u najvećem riziku te planiramo zaustaviti širenje infekcije edukacijom o tome kako prevenirati i liječiti bolest’, rekao je voditelj tima Makoto Onishi, šef odjela National Institute of Infectious Diseases, stručnjak za bakterije.

U svojoj primarnoj fazi, sifilis predstavlja tek manje lezije u pogođenim područjima, poput genitalija, no simptomi često nestanu prirodno. U sekundarnoj fazi, oko tri mjeseca kasnije, pacijenti razviju osip, često na svojim dlanovima ili tabanima stopala. Simptomi često ponovno nestanu sami.

Bez medicinskog tretmana, infekcija može uzrokovati upalu diljem tijela tri godine kasnije i eventualno izazvati oštećenje mozga i srca.

‘Korištenje kondoma učinkovito je u prevenciji bolesti, no nije dovoljno. Svatko je u opasnosti osim ako ima specifično nezaražene partnere’, rekao je Kunio Kitamura, obstetričar i ginekolog, šef na Japan Family Planning Association.
Bolest se može prenijeti i oralnim seksom, uzrokujući čireve na ustima, rekao je.

 

Izvor: Japan Times

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.