Tužba: ‘Coca-Cola umanjila rizik svojih slatkih pića’

Coca-Cola Co i American Beverage Association Trade Group tuženi su u srijedu zbog toga što su navodno dovodili u zabludu potrošače o zdravstvenim rizicima konzumiranja zašećerenih pića.

Neprofitni Praxis Project optužio je (gore) optužene da su umanjili rizike kako bi poboljšali prodaju, unatoč zdravstvenim dokazima koji slatka pića povezuju s pretilošću, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima (Vidi: Uznemirujuće: Jedno zašećereno gazirano piće dnevno ubrzava starenje organizma).

Praxis je optužio oba optuženika da je koristio eufemizme poput ‘ravnoteže’ i ‘kalorije u, kalorije van’ kako bi obmanuo potrošače, i posebno Coca-Colu, najvećeg svjetskog proizvođača napitaka, da je pokušao obmanuti javnost da misli da je nedostatak vježbe pravi uzrok pretilosti (Vidi: Coca-Cola: Porez na šećer neće smanjiti pretilost).

‘Ideja da proizvodi Coca Cole mogu biti dijelom zdrave prehrane utisnuto je u umove milijuna ljudi ako ne i milijarde i zahtijeva korektivne mjere’, rekla je Maia Kats, direktorica pravog ureda na Center for Science in the Public Interest (CSPI), koja je pomogla oko tužbe.

Glasnogovornik Coca-Cole Kent Landers tužbu je nazvao ‘bezvrijednom, legalno i činjenično’. ‘Svoje potrošače i njihovo zdravlje uzimamo veoma ozbiljno te smo na putu da postanemo vjerodostojniji i korisniji partner u pomaganju potrošačima da upravljaju svojom konzumacijom šećera’.

The American Beverage Association optužbe iz tužbe nazvala je ‘neosnovanima’. Također je rekla da, zajedno sa svojim članovima, radi sa zdravstvenim grupama kako bi smanjili unos kalorija i šećera (potrošača) iz pića.

Tužba podignuta u srijedu traži da se zaustavi marketing obmanjivanja te zahtijeva više upozorenja prema potrošačima, među drugim pravnim lijekovima. Tužba je podnesena na saveznom sudu u Oaklandu, California.

Coca-Cola i PepsiCo Inc obećali su nedavno pojačati napore kako bi smanjili šećere u svojim pićima (Vidi: Coca-Cola i Pepsi godinama sponzorirali stotinu zdravstvenih organizacija).

U listopadu, glavni operativni direktor Coca-Cole James Quincey, koji se kandidirao naslijediti Muhtara Kenta kao izvršnog direktora u svibnju, rekao je da tvrtka iz Atlante ima više od 200 ‘inicijativa preoblikovanja’ prema tom cilju.

No, prema tužbi, boca Coca Cola od 16 unca sadrži 12 čajnih žličica dodanih šećera (Vidi: U sat vremena: Kako jedna limenka Cole utječe na naše tijelo).

Za usporedbu, American Heart Association preporuča ne više od devet čajnih žličica šećera dnevno za muškarce i šest za žene.

Također, jedna čajna žličica ima oko 16 kalorija (Vidi: Mališani i pretilost: Koliko šećera je previše šećera za djecu?).

Warren Buffet, čiji je Berkshire Hathaway Inc najveći dioničar Coca Cole rekao je da pije najmanje pet Coca Cola dnevno.

CSPI je u listopadu tužio Pepsi zbog svojih tvrdnji o soku Naked, no kompaniju nije ciljao u tužbi od srijede (Vidi: Pepsi postavio globalne ciljeve za smanjenje šećera).

Kats je rekla da Pepsi Co ‘sebe ne promovira kao glas znanosti, niti pogrešno ne interpretira štete zašećerenih pića na način kako to radi Coca Cola’.

Slučaj na Okružnom sudu u SAD-u, Northern District of California, je pod oznakom Praxis Project v Coca-Cola.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.