Česti lijek protiv jutarnjih mučnina možda ne funkcionira

Tableta koja se rutinski propisuje za jutarnje mučnine možda nije učinkovit lijek protiv mučnine, kažu istraživači – iako se s tim ne slažu svi liječnici.

Upozorenje dolazi od istraživača koji su proveli nove analize prethodno neobjavljenog ispitivanja koje se koristilo kako bi se osvojilo odobrenje za lijek u SAD-u i Kanadi.

Lijek piridoksin-doksilamin, prodaje se u SAD-u kao Diclegis i Diclestin u Kanadi. Koriste ga milijuni trudnica od kada je razvijen u 70.-im godinama prošlog stoljeća, napisali su istraživači u PLOS One. Starija verzija lijeka s dodatnim sastojkom koristila se još u 50.-im godinama prošlog stoljeća.

Za trenutnu studiju, istraživači su pregledavali podatke iz desetljeća starog ispitivanja i otkrili malo dokaza da je lijek učinkovit, rekao je ko-autor studije dr. Navindra Persaud, istraživač na St. Michael’s Hospital i University of Toronto u Kanadi.

‘Ovaj je lijek preporučen kao prva linija liječenja za mučninu i povraćanje u trudnoći’, rekao je Persaud (Vidi: Jesu li jutarnje mučnine dobra stvar).

‘Sada imamo više informacija o ovoj studiji iz 70.-ih godina koja bi nas trebala navesti da se pitamo da li je ovaj lijek uopće trebao biti odobren i da li se ikada dokazalo da je učinkovit’.

Originalno ispitivanje iz 1970.-ih godina dizajnirano je da odredi može li lijek ublažiti jutarnje mučnine u prvom tromjesečju trudnoće.

Kako bi vidjeli jesu li ti rezultati dokazali učinkovitost lijeka, Persaud i ko-autor dr. Rujun Zhang sa University of Toronto pregledavali su 36.000 stranica dokumenata iz američke Administracije za hranu i lijekove, FDA, uključujući izvješće izvorne studije, rezultate protokola i sažetka, te druge dokumente iz Health Canada.

U izvornom ispitivanju sudjelovalo je 2.300 trudnica u 14 klinika u SAD-u, otkrili su istraživači. Sve su žene doživljavale mučninu i povraćanje u prvih 12 tjedana trudnoće.

Žene su nasumično raspodijeljene u osam grupa, uključujući jednu koja je primala placebo ili lažnu pilulu i sedam grupa žena koje su primale niz lijekova uključujući kombinaciju koja se trenutno prodaje kao Diclectin.

Svaku sudionicu se zatražilo da uzme dvije tablete dnevno prije spavanja i jednu pilulu po potrebi poslijepodne tjedan dana.

Temeljem podataka na 1.599 žena koje su dovršile ispitivanje, sudionice su 14 % vjerojatnije izvješćivale da je tretman umjeren ili odličan s Diclestinom nego s placebom, nova je analiza otkrila.

No, ovaj nalaz ne mora biti pouzdan jer rezultati finalne studije nisu dostupni i 37 % sudionica u placebo grupi ispalo je prije nego je studija bila gotova, napominju istraživači u trenutnoj analizi.

U novoj analizi istraživači također nisu mogli vidjeti kako su liječnici bilježili simptome. Također, podaci za 30 pacijentica, regrutiranih u originalnom ispitivanju, isključeni su iz analize od strane regulatora jer su postojali podaci koji su snimljeni bez evidencije posjeta bolesnika, bilježi nova studija.

Persaud nije bio u mogućnosti kontaktirati niti jednog originalnog istraživača, a mnogi od njih su umrli.

Ipak, Persaud je rekao da bi žene kojima je propisan ovaj lijek trebale prekinuti koristiti ga i da bi trebale razgovarati sa svojim liječnicima o drugim opcijama za liječenje jutarnje mučnine.

No, ne slažu se svi liječnici s ovom procjenom.

‘Studije koje su provedene od kada je ovo ispitivanje dovršeno u 70.-im godinama pokazuju da su doksilamin i piridoksin učinkovit tretman za mučninu i povraćanje u trudnoći’, rekao je dr. Siripanth Nippita, istraživač na Harvard Medical School and Beth Israel Deaconess Medical Center u Bostonu koji nije bio uključen u trenutnu analizu.

‘Temeljem istraživanja koja su uključivala preko 200.000 žena, možemo reći da su doksilamin i piridoksin sigurni za uzimanje tijekom trudnoće’, dodao je Nippita.

‘Oni mogu biti važni dijelovi tretmana za mučninu i povraćanje’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.