Nuspojave antidepresiva više prijavljuju pacijenti s pratećim napadajima panike

Pacijenti koji uzimaju lijekove protiv depresije prijavljuju više nuspojava ukoliko također pate od paničnog poremećaja, rezultati su nove studije znanstvenika s University of Illinois u Chicago objavljene u Journal of Clinical Psychiatry.

Istraživači su pregledavali podatke s 808 pacijenata s kroničnom depresijom kojima su antidepresivi dani kao dio ispitivanja Research Evaluating the Value of Augmenting Medication with Psychotherapy (REVAMP). Od ovih pacijenata 85 je također imalo dijagnosticirani panični poremećaj.

Među svim sudionicma, 88 % prijavilo je barem jednu nuspojavu tijekom 12-otjednog ispitivanja, koje se provodilo od 2002. do 2006. Svaka dva tjedna, procjenjivale su se nuspojave antidepresiva i kategorizirale kao gastrointestinalne, kardiovaskularne, dermatološke, neurološke, genitourinarne, nuspojave kod spavanja ili seksualnog funkcioniranja.

Istraživači su otkrili da će pacijenti s depresijom i paničnim poremećajem češće od onih pacijenata samo s depresijom samo-izvijestiti o gastrointestinalnim (47 % vs. 32 %), kardiovaskularnim (26 % vs. 14 %), neurološkim (59 % vs. 33 %), i genitalno/urinarnim nuspojavama (24 % vs. 8 %).

Prateći panični poremećaj nije bio povezan s problemima oka, uha, dermatološkim, spavanjem ili nuspojavama seksualnog funkcioniranja u usporedbi sa sudionicima bez paničnog poremćeaja.

‘Ljudi s paničnim poremećajem naročito su osjetljivi na promjene u svom tijelu’, rekao je Stewart Shankman, profesor psihologije i psihijatrije na UIC-u i autor rada.

To se zove ‘interoceptivna svjesnost‘.

‘Zato što pacijenti doživljavaju panične napadaje – koji se odjednom javljaju, sa simptomima ni-od-kuda, a uključuju lupanje srca, kratkoću daha te osjećaj kao da će umrijeti – oni su zapravo izrazito usredotočeni na promjene u svojim tijelima koje mogu signalizirati drugi napadaj panike koji dolazi. Stoga, ima smisla da ti ‘ugođeni’ pacijenti prijavljuju više fizioloških nuspojava kod liječenja antidepresivima’.

Odgovor na antidepresive jako varira i nuspojave su česte.

Mnogi pacijenti koji dožive nuspojave promijene lijekove ili dozu. Neki pacijenti u potpunosti prekinu terapiju.
Sudionici s pratećim paničnim napadajima također će češće izvijestiti da se njihovi depresivni simptomi pogoršavaju tijekom 12 tjedana ukoliko su prijavili više nuspojava.

‘Kod pacijenata s paničnim poremećajem, što više nuspojava prijave, depresivniji će biti’, rekao je Shankman. ‘Bez obzira da li je nuspojava stvarna ili nije – nije važno, ono što je stvarno je da se njihova depresija pogoršavala kao funkcija nuspojava’.

Shankman upozorava da liječnici i terapeuti trebaju biti svjesni da njihovi pacijenti s napadajima panike mogu izvijestiti o nuspojavama, te da bi trebali napraviti temeljitu procjenu tih nuspojava kako bi pokušali izvući ono što je mogao biti rezultat hipersenzitivnosti, ili što bi mogla biti nuspojava zbog koje se isplati prebaciti na drugi lijek ‘.

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.