Duhan, ne marihuana, povećava rizik za ranim moždanim udarom

Pušenje marihuane u mladosti čini se da ne povećava rizik ranog moždanog udara, no pušenje cigareta povećava, studija je provedena na gotovo 50. 000 švedskih ročnika.

‘Opsežni pušači duhana u kasnoj adolescenciji imali su pet puta veći rizik od moždanog udara prije 45. godine, u usporedbi s ne-pušačima, i imali su više nego dvostruki rizik od moždanog udara (kroz) dobi od 60 godina’, rekla je autorica studije Anna-Karin Danielsson s Karolinska Instituta u Stockholmu.

Više od 90 % rizika za moždani udar povezano je s pušenjem duhana, konzumacijom alkohola i drugih izmjenjivih faktora, rekla je Danielsson i njezin tim u svom izvješću u Stroke-u. Novi dokazi sugeriraju da marihuana također povećava rizik za moždanim udarom, dodaju, naročito za moždane udare koji se dogode prije 45 godine.

Kako bi potražili vezu između kanabisa i moždanog udara, istraživači su pregledavali podatke na 49. 321 muškaraca rođenih između 1949. i 1951. koji su bili upisani u vojnu službu u dobi od 18 do 20 godina. Kroz idućih 60 godina, dogodila su se 1.037 prva moždana udara, oko polovine zbog blokade krvnih žila i oko četvrtine zbog krvarenja. 192 prva moždana udara dogodila su se među muškarcima ispod 45 godina života.

Sveukupno, nakon što su ubrojali druge faktore, istraživači su otkrili da korištenje marihuane više od 50 puta nije bilo povezano s povećanim rizikom od moždanog udara u dobi od 45 godina ili mlađe. Korisnici trave imali su dva puta veći rizik od moždanog udara zbog blokade krvnih žila, no veza je oslabljena nakon što su istraživači ubrojali upotrebu duhana sudionika.

Muškarci koji su pušili najmanje 20 cigareta dnevno, međutim, imali su pet puta veći rizik od moždanog udara prije 45. godine, i više od dva puta veći rizik do dobi od 60 godina.

‘Gotovo dvostruki rizik od ishemijskog moždanog udara nakon obilnog korištenja kanabisa koji je primijećen u našoj studiji, nestao je kada smo iskontrolirali pušenje duhana’, rekla je Danielsson.

No, dodaje, činjenica da su svi korisnici trave također i pušači duhana otežava ‘odrediti moguću vezu između kanabisa i moždanog udara’.

‘Potrebno je pregledavanje mogućih zdravstvenih učinaka kanabisa u idućim studijama’ rekla je. ‘Znamo jedno, a to je da moramo moći biti u mogućnosti kontrolirati učinke pušenja duhana’.

Devet američkih saveznih država legaliziralo je rekreacijsku upotrebu marihuane i 28 država legaliziralo je marihuanu za medicinske potrebe.

The National Institute on Drug Abuse kaže da je marihuana povezana s nekim negativnim zdravstvenim ishodima iznad mentalnih učinaka za koje se zna da uzrokuje (Vidi: Pronađeni daljnji dokazi u uzročnoj vezi kanabisa i shizofrenije). Ti ishodi uključuju moguće probleme s disanjem, povećane otkucaje srca i moguće dugoročne probleme s kognicijom među mlađim korisnicima (Vidi: Pronađena prva moguća negativna nuspojava marihuane kod odraslih).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.