Suhomesnati proizvodi povezani s pogoršanjem simptoma astme

Unos velikih količina suhomesnatih proizvoda povezan je s pogoršanjem simptoma među onima koji pate od astme, nova je francuska studija.

Ovo je bilo istinito čak i kada se ubrojala pretilost, autori napominju.

Takozvano konzervirano meso čuva se i začinjava dodavanjem različitih kombinacija soli, nitrata, nitrita i šećera. Primjeri ovako obrađenog mesa uključuju špek, šunku, pršut, usoljenu govedinu, pastrami i feferone.

‘Unos suhomesnatih proizvoda, tipična hrana u industrijaliziranim društvima, povezana je s mnogo kroničnih bolesti, uključujući rak pluća i KOBP, no njegova povezanost s astmom ostaje nejasna’, rekao je glavni autor studije dr. Zhen Li. Li je istraživač na Inserm and Paul Brousse Hospital u Villejuifu.

Kako je objavljeno u Thoraxu, istraživački je tim baratao podacima o 971 odraslih ljudi iz pet francuskih gradova koji su odgovarali na pitanja o prehrani, kilaži te simptomima astme između 2003. i 2007. godine.

U prosjeku, sudionici su jeli 2.5 porcija suhomesnatih proizvoda tjedno.

Nešto više od 40 % sudionika reklo je da je imalo astmu u nekom trenutku i oko polovine sudionika je reklo da nikada nije pušilo. Svakom sudioniku bio je dodijeljen rezultat po simptomima astme u rasponu od nula do pet, na temelju otežanog disanja, stezanja u prsima i zadihanosti – u prethodnoj godini.

Naknadne ankete dovršene između 2011. i 2013. godine pokazale su da oko polovine ispitanika nije imalo promjena u bodovima astme, preko četvrtine ispitanika je reklo da su se simptomi poboljšali i oko 20 % ispitanika osjećalo je da su se njihovi simptomi pogoršali.

Nakon što su se ubrojali drugi faktori poput pušenja, fizičke aktivnost, dobi, drugih prehrambenih navika i obrazovanja, istraživači su otkrili da su sudionici koji su najviše jeli suhomesnatih proizvoda (četiri ili više porcija tjedno) bili u 76 % većoj šansi da će primijetiti pogoršanje simptoma astme u usporedbi s onima koji su jeli manje (manje od jedne pune porcije tjedno).

Temeljem njihovih odgovora, oko 35 % sudionika bilo je s prekomjernom tjelesnom težinom i oko 10 % je bilo pretilo. Ova stanja vjerojatno objašnjavaju oko 14 % veze, procjenjuju autori.

‘Naša otkrića, zajedno s prethodnim otkrićima, sugeriraju da pacijenti s astmom mogu imati prednosti ako slijede multi-intervencijske programe’, rekao je Li.

‘To znači, da osim lijekova i kontrole težine tako i prehrambene intervencije poput reduciranja unosa suhomesnatih proizvoda također mogu pomoći kontrolirati simptome astme’.

Dr. Sunit Jariwala pohvalio je studiju, no napomenuo da je observacijske naravi što znači da se ne može dokazati uzrok i posljedica.

‘Suhomesnati proizvodi bogati su nitritima koji mogu dovesti do bilo koje vrste oksidativnog stresa povezanog s oštećenjem pluća i astmom’, rekao je Jariwala, direktor alergijskog i imunološkog istraživanja na Albert Einstein College of Medicine and Montefiore Medical Center u New York Cityju.

‘U ovoj studiji, kao i prethodnima, pretilost može biti povezana sa sustavnom infplamacijom koja pogoršava astmu kako i druga stanja povezana s pretilošću poput apneje spavanja’, rekao je.

Jariwala savjetuje pacijente da slijede uravnoteženu prehranu koja uključuje svježe, neobrađeno meso siromašno solju, šećerom i zasićenim mastima.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.