Pronađena prva moguća negativna nuspojava marihuane kod odraslih

Stigma protiv marihuane u SAD-u erodira desetljećima. No, u posljednjih deset godina upotreba marihuane je skočila. Od 2002. broj Amerikanaca koji koriste marihuanu gotovo se udvostručio, prema rezultatima nedavnog ispitivanja.

U 2001. 4.1 % Amerikanaca reklo je da su pušili marihuanu unutar prošle godine. Do 2014., isto je reklo 9.5 %. Broj pacijenata koji koriste kanabis kako bi kontrolirali simptome bolesti ili poremećaje bitno je narastao. Od kada je otkriveno da je puno manje opasnija od alkohola i drugih intoksikanata kanabis je brzo postao izbor mnogih Amerikanaca (Vidi: Amerikanci više no ikad koriste marihuanu). Novi zakoni dopuštaju medicinsku marihuanu u gotovo polovini američkih saveznih država (28), a rekreacijsku upotrebu marihuane u oko pola tuceta (7).

Kanabis je također najčešća zabranjena droga u svijetu, prema WHO. Dok oponenti liberalizaciji često govore o marihuani kao izlaznoj drogi, malo je dokaza za tu tvrdnju. U stvari, postoje oskudni podaci koji navode da marihuana uzrokuje bilo kakvu štetu ukoliko se koristi umjereno, jednom kada se mozak prestane razvijati. No, za kronične korisnike nova studija nameće oštro upozorenje.

Istraživači na Amen Clinics Inc. of California otkrili su dokaz da kronični korisnici marihuane mogu povećati rizik od Alzheimerove bolesti. To je iz razloga jer ograničava protok krvi do dijelova mozga iz kojeg se ovo stanje ukorijenjuje. Ko-autorica dr. Elisabeth Jorandby i kolege regrutirali su sudionike s poremećajem korištenja marihuane. Oko 9 % korisnika bilo je ovisno o kanabisu. To je relativno nizak broj.

Poremećaj korištenja marihuane ili kanabisa definiran je kao kroničan čak i kada očigledno uzrokuje značajnu kognitivnu štetu. Simptomi mogu biti umjereni, blagi ili teški – ovisno o pojedinom slučaju. Kronična upotreba smatra se da je dnevna ili gotovo dnevna. Oni koji redovito konzumiraju osjetljiviji su na psihijatrijske poremećaje.

U ovoj studiji, objavljenoj u Journal of Alzheimer’s Disease, 982 trenutnih ili bivših kroničnih korisnika i 92 zdravih u kontrolnoj grupi podvrgnuto je skeniranju mozga kako bi se promotrio protok krvi u mozgu. Oni s dijagnosticiranim poremećajem korištenja kanabisa pokazali su značajnu redukciju u protoku krvi u mozgu u gotovo svakoj regiji.

U hipokampusu, području od kuda potječe Alzheimer, primjećeno je najviše redukcije protoka krvi. Ovo je područje odgovorno za učenje i pamćenje.

Nekoliko prethodnih studija procjenjivalo je protok krvi u mozgu kao učinak kroničnog korištenja marihuane, rekli su istraživači. Ovo je mjereno korištenjem kompjutorizirane tomografije emisije jednog fotona (SPECT). Sudionicima je mozak skeniran dok su izvodili zadatke i dok su se odmarali. Reducirani protok krvi u mozgu uzrokovao bi da manje kisika putuje do neurona, što može dovesti do oštećenja tkiva.

Protok krvi bio je naročito ograničen u desnom hipokampusu. Istraživači vjeruju da marihuana može utjecati na formaciju pamćenja zbog ovog učinka. Studija ukazuje da dosljedna upotreba marihuane uzrokuje oštećenje mozga. Mogući učinci uključuju prekide u formiranju pamćenja. Druge studije su pokazale da ograničen protok krvi u hipokampusu može povećati rizik od Alzheimerove bolesti.

Više će se istraživanja trebati provesti kako bi se ova tvrdnja potkrijepila. No, razumno je pretpostaviti da netko tko tek privremeno zapali neće imati ovakav problem. Ova je studija u konfliktu s prekliničkim ispitivanjem iz 2014., također objavljena u Journal of Alzheimer’s Disease. U njoj, male doze aktivnog sastojka marihuane, delta 9-tetrahidrokanabinol (THC) imale su neurozaštitna svojstva. To je pomoglo odbiti Alzheimer uništavanjem beta amiloidnog proteina što je ono što uzrokuje bolest.

Stoga, na kraju, možda je problem u doziranju. Malo je u redu, no previše je štetno. No, jedino će o ovome moći više i sigurnije reći iduće studije.

 

Izvor: Big Think

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.