Riblje ulje tijekom trudnoće smanjuje bebin rizik od astme

Danska studija na 695 trudnica podiže mogućnost da riblje ulje kao dodatak prehrani, s početkom unosa u posljednja tri mjeseca trudnoće, može smanjiti rizik od astme ili trajnog pištanja (teško disanje) potomaka.

Dodatak prehrane ribljeg ulja doveo je rizik s 23.7 % koliko je bio među majkama u placebo grupi koje su uzimale 2.4 grama maslinovog ulja dnevno na 16. 9 % kod žena koje su uzimale kapsule ribljeg ulja. To je smanjenje od 30. 7 % tijekom prve tri godine života.

Stvarne prednosti čini se da su ekskluzivne među djecom čije su majke započele s niskim razinama dva ključna sastojka u ribljem ulju – eikosapentaenoična kiselina (EPA) i dokosaheksaenoična kiselina (DHA). To ih je učinilo osjetljivijima na upale i pojačani odgovor imunološkog sustava što je faktor u astmi i povezanim stanjima (Vidi: Nedostaju li vam omega masne kiseline? I da i ne).

‘Da nije bilo učinaka u toj podgrupi, tada rezultati ne bi bili statistički značajni’, rekla je Kathleen Melanson, profesorica nutritivnih znanosti na University of Rhode Island u Kingstonu, koja nije bila uključena u istraživanje.

Među Dankinjama s niskim razinama EPA i DHA, stope astme i pištanja kod njihove djece bile su 17.5 % kada su žene uzimale riblje ulje tijekom trudnoće za razliku od 34.1 % kada su uzimale ulje placeba.

Svako peto dijete pogođeno je astmom i poremećajima disanja. U posljednjem desetljeću, stope su se više nego udvostručile u Zapadnim zemljama. Prethodno istraživanje pokazalo je da su ova stanja prevalentnija među bebama čije su majke imale niske razine ribljeg ulja u svojim tijelima.

Novi test široke skale, o kojem se pisalo u The New England Journal of Medicine, prvi je koji gleda na to može li dodatak prehrani zapravo smanjiti rizik.

Žene mogu jesti ribu kako bi dobile iste prednosti, no ‘riba vam u tom slučaju mora biti uistinu draga kako bi namirili dovoljne količine kroz prehranu’, a kako biste imali učinak koji je primjećen u studiji’, rekao je glavni autor dr. Hans Bisgaard s University of Copenhagen.

Otkrića se moraju testirati u drugim dijelovima svijeta, gdje je konzumacija ribljeg ulja niža.

Problem je odjeknuo u uvodniku časopisa kojeg je napisao dr. Christopher Ramsden s National Institute on Aging, koji kaže da je doza od 2.4 grama ‘otprilike 15 do 20 puta veća od prosječnog unosa iz hrane u SAD-u.’

‘Prije nego se ova otkrića mogu primijeniti na kliničku praksu, neophodno je osigurati da ova doza nema negativnih učinaka na ponašanje, kogniciju ili druge dugoročne ishode’, rekao je.

‘Budući radovi su također potrebni kako bi se odredilo jesu li niske doze učinkovite i mogu li se ovi rezultati replicirati na druge populacije’.

Melanson je rekla da je doza, korištena u studiji, bila vrlo visoka. Svjetska zdravstvena organizacija, WHO, preporuča ne više od 3 grama dnevno, djelomično jer prekomjerne količine mogu povećati rizik od krvarenja, nižeg krvnog tlaka kao i interakciju s lijekovima ili vitaminima A, D i E.

‘Previše dobre stvari nikada nije dobra stvar’, rekla je Melanson.

‘Moguće je da bi niža doza bila dovoljna’, rekao je Bisgaard.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.