Mnoge žene rade dvostruku mastektomiju kada samo jedna dojka ima tumore

Žene s rakom u jednoj dojci možda odabiru da im se uklone obje dojke čak i kada dvostruka mastektomija nije uvijek povezana s boljim izgledima za preživljavanje, nova je studija.

Istraživači su analizirali podatke žena s ranim stadijem raka u jednoj dojci i otkrili da je 17 % pacijentica kirurški uklonilo obje dojke kao dio tretmana.

‘Za većinu žena s rakom dojke koje nemaju naslijeđenu genetsku mutaciju koja ih predisponira na visok rizik od formacije raka, rizik od razvoja drugog raka dojke u drugoj dojci je zapravo veoma nizak’, rekla je vodeća autorica studije dr. Reshma Jagsi s University of Michigan u Ann Arboru (Vidi: Rak dojke: nema prednosti u preživljavanju s uklanjanjem druge, zdrave dojke).

‘Uklanjanje druge dojke je ekstremno agresivan pristup s vrlo malo prednosti za većinu žena s rakom dojke’, rekla je Jagsi. ‘Opet, mnoge nam žene govore da nastavljaju s ovom opcijom zbog ‘mira u glavi’; za mene, to sugerira da žene u najmanju ruku nisu bile u potpunosti informirane’ (Vidi: Medijske priče o slavnima mogu oblikovati izbor žene kod zdravstvene odluke).

Većina žena s rakom dojke podvrgnuta je nekom obliku kirurškog zahvata – ili je riječ o lumpektomiji pri kojoj se uklanja maligno tkivo dok se štedi ostatak dojke ili mastektomiji pri kojoj se uklanja kompletna dojka. Nakon zahvata, mnoge od njih primaju kemoterapiju kako bi se uništile bilo kakve preostale abnormalne stanice i smanjio rizik od vraćanja raka.

‘Dvostruka mastektomija za rak u jednoj dojci bila je rijetka prije jednog desetljeća, no postala je uobičajenija posljednjih godina’, rekla je Jagsi.

‘Većina žena bez naslijednog genetskog rizika za agresivnu malignost vjerojatno neće razviti tumore u drugoj dojci nakon što je rak detektiran u jednoj dojci. U stvari, vjerojatnije će razviti rak u drugim dijelovima tijela, nego u drugoj dojci’, napisala je Jagsi.

Za studiju, istraživači su pregledavali podatke sakupljene u 2013. i 2014. sa oko 2.400 žena s tumorima u jednoj dojci.

Sveukupno, 1.056 žena ili 44 % razmišlja o dvostrukoj mastektomiji. Od njih, 395 žena ili manje od polovine, zna da ovaj tijek tretmana ne poboljšava izglede za preživljavanjem za sve žene s rakom dojke, napisali su istraživači u JAMA Surgery.

Dvije trećine sudionica u studiji, nije imalo visoki genetski rizik za agresivne tumore i 39 % od tih žena reklo je da ih je kirurg savjetovao protiv dvostruke mastektomije.

U podskupu žena bez genetskog rizika ili identificirane mutacije koja pojačava izglede za agresivne tumore, 12 % je još uvijek dalo ukloniti i drugu dojku.

Među ovim ženama u niskom riziku, 19 % pacijentica koje nisu savjetovane protiv dvostruke mastektomije od strane liječnika, otišle su na zahvat.

Ovaj agresivniji kirurški pristup raku dojke nosi povećan rizik od boli i komplikacija, naročito ako žena također odabere rekonstruktivnu plastičnu kirurgiju (Vidi: Nakon mastektomije ženama nedostaju informacije o rekonstrukciji dojke).

Jedno ograničenje studije je oslonac na žene da se točno sjete i izvijeste o tome što su razgovarale sa svojim liječnicima prije nego su odabrale tijek tretmana, napisali su autori.

‘Ipak, rezultati naglašavaju potrebu za uravnoteženjem bilo kakvog fiziološkog benefita koji žena može dobiti od ‘mira u glavi’ koji dolazi s uklanjanjem obje dojke za razliku od dugoročnih šteta nepotrebnog zahvata’, napisala je dr. Shelly Hwang u pratećem uvodniku studije.

U SAD-u, oko svake desete žene s rakom u jednoj dojci odlučuje se na uklanjanje druge dojke kao preventivne mjere, rekla je Hwang, istraživačica na Duke University Medical Center u Durhamu, North Carolina.

‘Ovo je broj koji je značajno porastao posljednjih 20 godina’, rekla je.

‘Ovaj trend brine mnoge od nas koji brinemo da žene prave odluke temeljem netočnog razumijevanja o tome koliko mogu imati prednosti od odlaska na ovakvu proceduru’.

‘Trenutna studija je važna jer je pregledavala pacijentice po pitanju kako prave odluke kada se odlučuju na uklanjanje dojke, i indicira da bi bolja edukacija pacijenata od strane njihovih kirurga mogla preokrenuti ovakav trend’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.