Malo muškaraca ne zna o kontracepciji posljednje partnerice

Većina mladih muškaraca kaže da zna da li je njihova posljednja seksualna partnerica koristila kontracepciju i koje vrste, rezultati su posljednje američke studije na ovu temu.

Rezultati pružaju vrijedne podatke za programe prevencije neplaniranih trudnoća usmjerenih na mlade ljude, napisali su istraživači u American Journal of Men’s Health.

‘Opseg studije zapravo je bio samo pogledati da li bismo mogli koristiti izvješća mladih muškaraca u provođenju evaluacije prevencijskih programa tinejdžerskih trudnoća, ili druge istraživačke studije koje se mogu osloniti na izvješća mladih muškaraca’, napisala je glavna autorica studije Samantha Garbers.

‘No isto tako, ona ima aplikacije za programe oko komunikacijskih vještina o kontracepciji za mlade muškarce, poput građenja vještina kako razgovarati s novim partnericama o kontracepciji’, rekla je Garbers, istraživačica na Columbia University Mailman School of Public Health u New Yorku.

Za razliku od mnogih drugih studija, rekla je Garbers, u ovom slučaju istraživački se tim fokusirao na to koliko mladih muškaraca nije bilo u mogućnosti odgovoriti na pitanja o korištenju kontracepcije od strane partnerice.

‘Specifično, bili smo zainteresirani u to koliko momaka je reklo da ne zna – što se obično ne bi prijavilo kada bi se pisali rezultati’, rekla je.

Garbers i njezini kolege pregledavali su podatke uzete iz istraživanja 2011.-2013. National Survey of Family Growth, velike studije koja je uključivala muškarce i žene od 14 do 44 godina.

Istraživači su analizirali odgovore od 2.238 muškaraca čija zadnja seksualna partnerica nije bila netko s kime žive ili su oženjeni i koji ne pokušavaju trudnoću s partnericom ili već imaju partnerice koje su trudne.

Oko 85 % muškaraca nikada nije bilo oženjeno i gotovo polovina su imali između 15 i 24 godine.

Sudionici su upitani: ‘Posljednji puta kada ste imali seksualni odnos (posljednja partnerica) da li je koristila bilo kakvu metodu za prevenciju trudnoće ili seksualno zarazne bolesti? Oni koji su odgovorili s: ‘Da’ potom su upitani koju metodu kontracepcije je partnerica koristila i trebali su odabrati s liste kontraceptivnih metoda koja im je pokazana.

‘Bilo je olakšanje kada smo saznali da su gotovo svi muškarci, iz svih dobnih grupa, bili u stanju odgovoriti na pitanja’, rekla je Garbers.
‘Sveukupno, 95 % bilo je u stanju odgovoriti na oba pitanja, i to se nije značajno razlikovalo duž svih dobnih grupa’.

Studija je jedino mogla utvrditi jesu li muškarci mogli odgovoriti na pitanja, no ne i jesu li njihovi odgovori točni’, napisala je Garbers.

Oko 17 % muškaraca reklo je da nije bilo korištenja nikakve kontracepcije u njihovom posljednjem seksualnom odnosu i idućih 30 % reklo je da su koristili kondome no da njihova partnerica nije koristila kontracepciju.

‘Pokazalo se da rasa, etnička pripadnost, obrazovanje, čak i vjerska pripadnost ne utječu na rezultate ispitivanja’, rekla je Garbers, no ono što je uistinu važno je odnos između muškarca i njegove posljednje partnerice.

‘Momci čija je posljednja partnerica bila nova partnerica, što znači da prije tog odnosa s njom nisu imali seksualni odnos, značajnije više nisu bili u mogućnosti reći je li njihova partnerica koristila specifičnu metodu’, rekla je.

Gotovo 12 % sudionika čiji je posljednji seksualni odnos bio s novom partnericom nije bilo u stanju izvijestiti o korištenju kontracepcije, u usporedbi s manje od 4 % muškaraca čija posljednja partnerica nije bila nova partnecira.

‘Ova studija naglašava važnost komunikacije oko pitanja kontracepcije i sigurnog seksa u bilo kakvoj vezi. Potrebni su i muškarac i žena kako bi se dogodila trudnoća, stoga bi oba partnera trebala biti svjesna što rade kako bi prevenirali trudnoću’, rekla je dr. Rachel Weinerman.

‘Ohrabrujuće je vidjeti da velika većina muškaraca zna o korištenju kontracepcije svoje partnerice’, rekla je Weinerman, reproduktivni endokrinolog na University Hospitals Ahuja Medical Center u Beachwoodu, Ohio, i UH Cleveland Medical Center koja nije bila uključena u studiju.

Rezultati također naglašavaju kolio je važno imati razgovor o sigurnom seksu prije nego se dogodi seksualni čin, rekla je Weinerman.

‘Svaki će odnos biti različiti, no ne treba razgovor o kontracepciji biti dug ili neugodan razgovor. ‘Koju vrstu kontracepcije koristiš?’ je izravno pitanje koje bi ženske partnerice trebale cijeniti, rekla je.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.