Ljeto je doba godine kada se djeca možda najviše debljaju

Djeca će češće postati pretila ili s prekomjernom tjelesnom težinom tijekom ljetnih praznika nego tijekom školske godine, američka je studija.

Nacionalna studija na više od 18.000 djece otkrila je da se od jeseni vrtića do proljetnog semestra drugog razreda, prevalencija pretilosti povećava od 8.9 do 11.5 %. Tijekom istog toga perioda, proporcija djece s prekomjernom tjelesnom težinom raste od 23.3 na 28.7 %.

Međutim, niti jedno od ovih dobitaka na težini pretile ili djece s prekomjernom tjelesnom težinom ne događa se tijekom školske godine. Sva povećanja indeksa tjelesne mase (BMI) događaju se tijekom ljetnih praznika.

‘Strukturirana priroda školskog dana, s periodima vježbanja i ograničenim prilikama za jedenjem, pomaže učenicima da održavaju zdrav indeks tjelesne mase, rekao je ko autor studije Paul von Hippel, istraživač javnog zdravlja na University of Texas, Austin.

‘Za razliku od toga, spekuliramo da je ne-školsko okruženje relativno ne-strukturirano i ne-pod nadzorom, što dopušta djeci da uživaju u sjedilačkim aktivnostima i pretjeranjom grickanju’, rekao je von Hippel.

Kako bi procijenili utjecaj odlaska u školu na dječju pretilost, istraživači su pregledavali podatke o težini i visini djece na početku i na kraju svake akademske godine od jeseni 2010. do proljeća 2013.

Na početku vrtića, 23 % djece bilo je s prekomjernom tjelesnom težinom i 9 % ih je bilo pretilo, napisali su istraživači u časopisu Obesity.

Tijekom svaka od dva ljeta u studiji, udio pretile i djece s prekomjernom tjelesnom težinom povećao se za otprilike jedan posto na mjesec. Nije bilo značajnog povećanja u brojevima pretile ili djece s prekomjernom tjelesnom težinom tijekom akademske godine.

Ovo ne dokazuje da ljetni praznici uzrokuju pretilost ili da je odlazak u školu prevenira, no otkrića sugeriraju da veliki rizični faktori za dobivanjem u težini tijekom djetinjstva leže izvan škole, zaključuju istraživači.

Tijekom praznika, rizični faktori za dobivanjem na težini uključuju manje spavanja, gledanja više televizije i manje vježbanja nego tijekom školske godine, spekuliraju istraživači.

‘Kada se usporede vikendi sa školskim danima, studije su često izvješćivale da djeca spavaju manje i imaju varijabilni san, i manje su fizički aktivna; više sjede i konzumiraju nezdravu hranu vikendima’, rekao je dr. Paul Collings, sa Bradford Teaching Hospitals Foundation Trust u Velikoj Britaniji.

‘Ukoliko se ljetni praznici mogu smatrati vrlo dugačkim vikendom, tada će oni uzeti svoj danak’, rekao je Collings koji nije bio uključen u studiju.

Iako studija ne nudi dokaz problema poput pretjeranog jedenja ili nedovoljnog spavanja i vježbanja tijekom ljeta, ipak savjetuje roditeljima da vode o ovome računa’, rekao je dr. Jonathan Mitchell sa Children’s Hospital u Philadelphiji.

‘Roditelji bi trebali uzeti u obzir potencijal za brzim dobivanjem na težini koje se događa tijekom ljeta’, rekao je Mitchell koji nije bio uključen u studiju.

‘Zato što samo aranžman oko brige o djeci može biti borba ljeti, drugi problemi mogu se činiti kao manji pritisak’, rekla je dr. Eliana Perrin sa University of North Carolina na Chapel Hill.
‘Ovako rečeno, ukoliko postoji način da se pronađe rutina, smanji gustoća kalorija i hranom siromašnom nutrijentima za djecu, da se pomogne djeci da bolje spavaju, da izbjegavaju vrijeme provedeno na zaslonima i pred televizijom i da budu aktivniji – pa čak i ako je vrijeme vruće – to bi bilo sjajno’, rekla je Perrin koja nije bila uključena u studiju.

Idealno, roditelji mogu promovirati zdrave navike kroz godinu, rekla je dr. Inyang Isong s Boston Children’s Hospital. To može uključivati ohrabrivanje djece da najmanje jedan sat dnevno vježbaju, da se ograniči vrijeme na zaslonu na manje od dva sata dnevno te da se televizija i tableti maknu od djece, rekla je Isong koja nije bila uključena u studiju.

‘Sve skupa da se prihvate ovi zdravi životni obrasci ponašanja, na razini obitelli, jer roditelj je djeci model. Kako izreka ide, vaša će djeca postati ono što ste vi, stoga budite ono što želite da djeca postanu’.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.