Cardinal se nagodio sa SAD-om oko isporuke opioidnih lijekova ljekarnama

Distributer lijekova u vlasništvu Cardinal Health Inc-a pristao je platiti 10 milijuna američkih dolara kako bi riješio tvrdnje da nije upozorio američku Administraciju za hranu i lijekova, FDA, o sumnjivo velikim narudžbama lijekova protiv bolova koji izazivaju ovisnost na njujorškom području ljekarni.

Nagodba s Kinray LLC, farmaceutskim distributerom sa sjedištem u New Yorku, otkrivena u papirima podnesenim kasno u četvrtak na federalnom sudu na Manhattanu, dolazi u trenucima američkih vlasti koja se bori protiv nacionalne epidemije opioidnih lijekova.

Svakog dana oko 78 Amerikanaca umre od predoziranja opioidnim lijekovima, podaci su američkih vlasti. Oksikodon, teško reguliran lijek protiv bolova koji ima enormnu novčanu vrijednost dilerima droge, koristi više od 13 milijuna Amerikanaca, rekli su tužitelji.

Nagodba Kinraya dolazi nakon istrage ljekarni u New Yorku i drugdje gdje se naručuju velike i česte količine oksikodona i hidrokodona, od strane DEA, stoji u tužbi podignutoj ranije ovog tjedna.

Od siječnja 2011. do svibnja 2012. Kinray je isporučio lijekove prema više od 20 ljekarni u New Yorku u količinama koje su bile mnogo puta veće nego prosječna prodaja kontroliranih supstanci prema svim svojim klijentima, stoji u tužbi.

Kinray je ignorirao brojne ‘crvene zastave’ i nije prijavio nikakve sumnjive narudžbe DEA-i unatoč zahtjevima da to uradi za ovako visoko regulirane lijekove, stoji u tužbi.

Prema posljednjoj nagodbi iz 2012. s DEA-om, objekt u Lakelandu, Florida, suspendiran je od prodaje lijekova protiv bolova i drugih lijekova na dvije godine, prema Cardinalu.

Nagodba iz 2012. jedino je riješila administrativne aspekte slučaja, ne potencijalne kazne s kojima se suočio Cardinal na Floridi ili drugdje. Dublin, tvrtke iz Ohioa, na stranu je stavila 44 milijuna američkih dolara kako bi pokrila potencijalne obveze.

Cardinal Health, koja je akviziciju Kinraya najavila u 2010.za 1.3 milijarde američkh dolara, rekla je u petak da nastavlja raditi s američkim ministarstvom pravosuđa koko bi riješila slučaj.

Prema papirima sa suda, kao dio nagodbe, Kinray je priznao i prihvatio odgovornost za to što nije izvijestio o sumnjivim narudžbama DEA-u.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.