Porasla prodaja antibiotika za upotrebu na domaćim životinjama

Američka prodaja i distribucija antibiotika odobrenih za korištenje na životinjama koje se uzgajaju za hranu ljudi porasla je za 1 % od 2014. na 2015., priopćila je američka Administracija za hranu i lijekove.

Znanstvenici su upozorili da redovna upotreba antibiotika za promociju rasta i prevenciju bolesti na zdravim domaćim životinjama doprinosi rastu opasnih, na antibiotike otpornih super-infekcija, koje ubijaju najmanje 23. 000 Amerikanaca svake godine i predstavljaju značajnu prijetnju svjetskom zdravlju (Vidi: ‘Mračno doba medicine’: Do 2050. infekcije otporne na lijekove smrtonosnije nego rak).

Procjenjuje se da se 70 % antibiotika, koji se koriste za borbu protiv ljudskih infekcija i onih koji bi osigurali sigurnost kirurškog zahvata i drugih invazivnih procedura, proda u SAD-u za upotrebu u proizvodnji mesa.

U 2015. prodaja i distribucija ovih medicinski važnih antibiotika za proizvodnju hrane narasla je 2 %, rekao je FDA.

Medicinski važni antimikrobi broje se u 62 % domaće prodaje svih odobrenih antimikroba odobrenih za korištenje na životinjskim farmama u 2015. Tetraciklini se broje u 71 % ovih prodaja, rekao je FDA.

‘Što više ih bilo gdje koristimo, to manje učinkoviti oni postaju’, rekao je dr. David Wallinga, liječnik i viši zdravstveni inspektor na Natural Resources Defense Council.

Matthew Wellington, direktor sektora zastupničke tvrtke U.S. PIRG rekao je da povećanje upotrebe antibiotika podiže zabrinutosti da FDA-ovi propisi, koji na snagu stupaju iduće godine, neće ograničiti upotrebu ovih medicinski važnih antibiotika kako su se zdravstveni stručnjaci nadali.

‘Prošlo je nekoliko godina od kada su najavljeni i još uvijek vidimo samo povećanje upotrebe’, rekao je Wellington.

‘Pomislili biste da bi u godini koja nakon toga slijedi vidjeli neku promjenu’.

Wellinga poziva na pojačanje intervencija (Vidi: Budućnost: Imunizacija šire populacije u borbi protiv smanjenja upotrebe antibiotika).

U uvjetima krize u sada – neliječivim ili gotovo neliječivim infekcijama, ovo izvješće nadalje ističe koliko hitno nam je potrebna snažnija akcija vlade koja bi adresirala prekomjerno korištenje antibiotika na životinjama koje je upravo u tijeku, rekao je Wallinga.

Američki McDonald’s i neki američki lanci prehrane prebacili su se na posluživanje piletine uzgojene bez antibiotika važnih za zdravlje ljudi. Neki investitori guraju McDonald’s i druge velike prehrambene kompanije da učine isto za svo meso koje proizvode, kupuju ili služe širom svijeta.

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.