U godinu dana 71 posto stanovnika konzultiralo svog liječnika opće medicine

Rezultati Europske zdravstvene ankete 2014.-2015., koja ispituje stanje zdravlja populacije, pokazuje da je u Hrvatskoj u zadnjih 12 mjeseci liječnika opće medicine konzultiralo 71 % stanovnika, doktora specijalistu njih 46,9 posto, dok je kod doktora dentalne medicine bilo 44,3 posto, a na bolničkom liječenju 10,6 posto stanovnika, rečeno je u srijedu na predstavljanju rezultata ankete u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Podaci iz ankete, u kojoj je sudjelovalo 5.446 hrvatskih ispitanika, pokazali su da je u protekla dva tjedna 47.7 % građana koristilo lijekove koje im je prepisao liječnik, više žena nego muškaraca, dok je bezreceptne i biljne lijekove te vitamine koristilo njih 31 posto.

Tri četvrtine se nije cijepilo protiv gripe

Što se tiče prevencije, 74 % ispitanika reklo je kako se nikada nije cijepilo protiv gripe. Njih 57.6 % u proteklih je 12 mjeseci izmjerilo tlak, a oko 50 posto razinu šećera i kolesterola u krvi.

Mamografiju je obavilo 35.5 % žena između 50 i 64 godina starosti, papa test njih 45.7 %, dok je prisutnost krvi u stolici provjerilo svega 13 % ispitanika u dobi između 50 i 70 godina.

Postojanje dugotrajne bolesti iskazalo je 58.7 % ispitanih, a najveći broj navodi poteškoće s leđnim dijelom kralježnice (25 % muškaraca i 32 % žena).

‘Oko 68 % naše populacije svoje zdravlje ocjenjuje dobrim, ali imamo i veliki postotak onih koji ga ocjenjuju lošim i jako lošim, naročito populacija starija od 65 godina. To su pokazatelji na koji se segment zdravstvene zaštite trebamo usmjeriti’, rekla je Vlasta Dečković Vukres, voditeljica Odjela za primarnu zdravstvenu zaštitu HZJZ-a.

Ističe kako su rezultati ankete subjektivni doživljaj vlastitog zdravlja, kroničnih stanja i vlastitih ograničenja, budući da su ispitanici odgovarali i na pitanja o invaliditetu, mogućnosti korištenja pomoći u kući, te nedostupnosti određenih vidova zdravstvene zaštite.

‘Manji postotak ispitanika navodi nedostupnost prijevoza kao razlog nekorištenja zdravstvene usluge, a dio prigovara i zbog dugih čekanja’, kazala je .

Previše debelih Hrvata

Ističe kako rezultati nisu neočekivani u odnosu na ranije ankete, nego su i bolji nego prije, no zasad ih nije moguće usporediti s drugim zemljama jer Eurostat nije izdao cjelovite podatke, izuzev oko pitanja poput konzumacije voća i povrća, debljine i pušenja.

Hrvatska je vrlo visoko među europskim zemljama na tablici tjelesne težine, s velikim udjelom debelih muškaraca (45.9 %) i ukupnom zastupljenošću u populaciji od 20 %.

‘Po voću i povrću smo vrlo loši, u donjem dijelu tablice jer vrlo malo konzumiramo voća i povrća. Oko 29 % populacije puši, a zabrinjavaju podaci o porastu žena pušača i vrlo velikom udjelu pasivnog pušenja kojem su izloženi nepušači’, istaknula je Dečković Vukres.

Anketa je provedena od travnja 2014. do ožujka 2015. godine.

 

Izvor: Hina

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.