Problemi sa slikom o vlastitom tijela kod tinejđerica povezani s alkoholom

Srednjoškolke koje imaju problema sa slikom o vlastitom tijelu i težinom češće će piti alkohol od svojih vršnjakinja, nova je američka studija.

Istraživači su se fokusirali na bihevioralne pogrešne procjene povezane sa slikom o vlastitom tijelu (BIBM) kada djevojke pokušavaju dobiti ili izgubiti na težini kako bi promijenile izgled iako ne postoji medicinska potreba da svoju težinu mijenjaju (Vidi: Žene mrze svoje tijelo više nego ikada prije).

U studiji na više od 6.500 tinejdžerica 38 % imalo je ta iskrivljena shvaćanja i gotovo dvije trećine ih je probalo alkohol barem jednom (Vidi: Miješanje kofeinskih pića i alkohola na mozak tinejdžera djeluje poput kokaina).

Kada tinejdžerice imaju sliku o vlastitom tijelu takvu da ih je dovela do toga da mijenjaju svoju tjelesnu težinu, u 29 % su većoj vjerojatnosti da će probati alkohol i 22 % više vjerojatno da će se opijati za razliku od mladih žena bez problema sa slikom o vlastitom tijelu, otkriva studija (Vidi: Jesu li društveni mediji krivi za sve lošije mentalno stanje tinejdžerica).

‘Znamo da je korištenje alkohola kod adolescenata povezano s povećanim rizikom od doživljavanja više problema, poput problema u školi, problema sa zakonom, mamurluka, društvenih problema, bolestima, rizičnim seksualnim ponašanjima, ometanju rasta i razvoja, fizičkog i seksualnog zlostavljanja, alkoholiziranih nesreća povezanih s motornim vozilima, nenamjernih ozlijeda, problema s pamćenjem, problema s drogom i smrti’, rekla je glavna autorica studije Anna Schlissel s University of Chicago.

‘Također znamo da je teško epizodno pijenje alkohola povezano s čak višim rizikom od zdravstvenih i društvenih problema i da što ljudi mlađi počnu piti alkohol veći je rizik za razvoj poremećaja od korištenja alkohola kasnije u životu’, dodala je Schlissel (Vidi: Tinejdžerice se opijaju tamponima natopljenim alkoholom).

Pijenje također pogoršava probleme u slici o vlastitom tijelu ili poremećajima prehrane, dodala je (Vidi: Redovita upotreba društvenih mreža može dovesti do poremećaja prehrane).

Kako bi istražili vezu između alkohola i bihevioralnih pogrešnih percepcija povezanih sa slikom o vlastitom tijelu, istraživači su pregledavali odgovore sudionika sakupljene u 2013. od srednjoškolskih učenica, većinom u dobi od 14 do 18 godina.

Sveukupno, 18 % ih je prijavilo epizode opijanja alkoholom tijekom prethodnog mjeseca, kada su konzumirale najmanje pet pića zaredom, izvijestili su istraživači u časopisu Journal of Studies on Alcohol and Drugs, 12. prosinca.

Starije učenice vjerojatno će više izvještavati o korištenju alkohola nego tinejdžerice u devetom razredu, a hispanske djevojčice češće će piti od bijelih djevojaka.

Tinejdžerice koje su prijavile da su pušile u proteklom mjesecu također će vjerojatnije i piti, kao što će to raditi i djevojčice koje su postale seksualno aktivne prije dobi od 13 godina (Vidi: Tinejdžeri oprezniji u seksu ako roditelji postave pravila i ako ih motre).

Učenici u 12. razredu i tinejdžerice sa poviješću depresije ili pušenja češće će od mlađih djevojaka ili ne-pušačica prijaviti da se opijaju (Vidi: Depresija roditelja može utjecati na školske ocjene djeteta).

Među tinejdžericama s problemima u slici o vlastitom tijelu, crne će djevojke manje vjerojatnije imati probleme s opijanjem od tinejdžerica u drugim rasnim i etničkim skupinama.

Jedno ograničenje studije je da je ispitivanje ovisilo o preciznom prisjećanju navika pijenja alkohola i problemima sa slikom o vlastitom tijelu od strane tinejdžerica, autori napominju. Također je nemoguće procijeniti što je prije počelo: problemi s alkoholom ili problemi sa slikom o vlastitom tijelu.

Studija također ne dokazuje da je i jedan od ovih problema uzrok ili učinak na onaj drugi.

Još jedan nedostatak studije je da nije razlikovala između djevojaka koje pokušavaju dobiti ili izgubiti kilograme, napisao je Ken Winters, psihološki istraživač na University of Minnesota koji nije bio uključen u studiju. Nije vjerojatno da će djevojčice piti kako bi izgubile na težini.

Još uvijek, otkrića se dodaju na već postojeće dokaze koji povezuju probleme sa slikom o vlastitom tijelu s rizičnim ponašanjima, rekao je dr. Benjamin Shain, šef dječje i adolescentske psihijatrije na NorthShore University HealthSystem u Chicagu.

Za prevenciju, roditelji bi oko djece trebali piti odgovorno i učiti ih o opasnostima pijenja prije nego dođu u adolescentsku dob, rekao je Shain, koji nije bio uključen u studiju. Roditelji bi također trebali izbjegavati komentare o tome kako njihova kćer izgleda. Tinejdžeri s poremećajima prehrane često navode negativne komentare roditelja kako uzrok (Vidi: Nikada, ali nikada ne biste trebali komentirati kilažu svoje kćeri).

Budnost je važna, jer poremećaji prehrane i zloupotreba alkohola mogu imati trajne posljedice (Vidi: 13 načina da ojačate samopouzdanje svoje kćeri).

‘To su depresija, samoubojstvo, osteoporoza, infekcije, problemi sa zglobovima, dijabetes, demencija i kardiovaskularne bolesti, da spomenemo samo nekoliko’, rekao je Shain.

‘Ponašanje koje započinje u adolescenciji obično se nastavlja u odrasloj dobi’ (Vidi: 4 stvari koje tinejdžeri stvarno trebaju od svojih roditelja).

 

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.