Identificirane epigenetske promjene koje promoviraju metastaze

Posljednje istraživanje s University of Otago baca novo svjetlo na to zbog čega i kako se stanice raka šire iz primarnih tumora na druge dijelove tijela. Ovaj fenomen – poznat i kao metastaziranje – uzrokuje oko 90 % svih smrti od raka.

Otkrića s Otaga, objavljena u međunarodnom časopisu Oncotarget, možda utiru put za nove terapije koje preveniraju melanom i druge karcinome od smrtonosnog zasijavanja sekundarnih tumora (Vidi: Stanice raka ‘pričaju’ svom okolišu i on ‘priča’ nazad).

Istraživači s Odjela za patologiju dr. Aniruddha Chatterjee i professor Mike Eccles, vodeći autori studije, istraživali su epigenetičke promjene u stanicama melanoma.
Epigenetika uključuje promjene u načinu kako se gen ponaša – poput toga mogu li se uključiti ili isključiti kroz dodavanje metilnih grupa segmentima genske DNA.

Nakon usporedbe primarnih i metastatskih stanica melanoma iz istih pacijenata, dr. Chatterjee rekao je da je istraživački tim identificirao na tisuće epigenetskih promjena – i, najvažnije, nekoliko koji su zajednički svim metastatskim stanicama (Vidi: Znanstvenici: Nikada nećemo pronaći lijek protiv raka).

‘Vjerujemo da bi one mogle biti ključni pokretači koji dopuštaju melanomu da metastazira’, rekao je.

Osim toga, tim je identificirao novu funkciju u melanomu gena koji se zove Early B Cell Factor 3 (EBF3)

‘Otkrili smo da ovaj gen dobiva više DNA metilacije kada primarni melanom napreduje na svoju metastatsku verziju, kao i to da taj gen sebe ispoljava vrlo visoko u potonjem’.

Kada su istraživači koristili molekularnu tehniku koja smanjuje ekspresiju EBF3, i primarne i metastatske stanice melanoma rasle su manje agresivno i ponašale su se manje invazivno.

Dr. Chatterjee kaže da ranija istraživanja za genetičkim – ne epigenetičkim – pokretačima metastaza, nisu bila vrlo plodna.

‘Kroz godine, tek nekoliko genetskih mutacija identificirani su kao pokretači metastaza. Umjesto toga, naš pristup gledao je na promjene na način na koji se geni u stanicama raka izražavaju, umjesto promjena samog genetičkog koda’, rekao je.

Dr. Chatterjee je rekao da su, za razliku od genetskih promjena, epigenetske promjene reverzibilne.

‘Stoga, ako razumijemo ključne promjene koje podupiru metastaze, tada ne samo da smo potencijalno sposobni pratiti na njihovu prisutnost, nego također i dizajnirati nove terapije koje ih ciljaju i ispravljaju, kako bi prevenirali metastaze ili tumore (Vidi: Korištenje imunološkog sustava tijela za borbu protiv raka).

 

Izvor: MedicalXpress

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.