Bakterije mliječne kiseline bore se protiv česte bolesti zuba

Preko polovina svih Norvežana preko 40 godina ima periodontitis, kroničnu upalu bolest koja može učiniti da zubi popuste ili da naprosto padnu.

Oko pet do deset posto ljudi s ovom bolesti, koju je uzrokovala bakterija, izgubit će svoje zube.

Sravya Nakka s Orebro University proučavala je perspektivnu metodu tretmana protiv periodontitisa u svojoj nedavnoj doktorskoj dizertaciji. Nakka je specijalizirala u Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis), jedne od bakterija koja može uzrokovati bolest desni.

Nakka je djelomično ispitivala učinak tvari koja može ugroziti proliferaciju bakterija. To su tzv. bakteriocini koji su proizvedeni od bakterije laktične kiseline.

‘Pokazalo se da bakteriocini koče rast P. gingivali, dok stimulira rast stanica uključenih u ozdravljenje čireva i tkiva. To znači da bakteriocini mogu igrati vitalnu ulogu u prevenciji P. gingivalis infekcija i periodontitisa’, rekla je Nakka.

Česta bolest

Periodontitis je bolest koja uzrokuje upalu gingive ili desni. Prema web enciklopediji Store Norske Leksikon, ovo je najčešći uzrok gubitka zubi kod Norvežana u dobi od 40 godina na više.

Bolest se razvija postupno i rijetko se dijagnosticira  – sve dok ne postane prilično aktivna.

Prema Hans Ragnar Preusu, profesoru paradontologije na University of Oslo češće ćete dobiti bolest ukoliko zanemarite četkanje zubi. Ukoliko redovno ne posjećujete zubara bolest može nesmetano napredovati. Bakterije imaju bolje uvjete života u dentalnom plaku.

Bolest se može liječiti čak i ako je zaživjela, no to se mora ispravno napraviti.

‘To se radi čišćenjem zuba različitim instrumentima. Zubar čisti ispod desni gdje bakterija napreduje. Ovo se može kombinirati i antibioticima, no to se rijetko radi’, rekao je Preus. Paciijent također treba nastaviti čistiti zube, kako s regularnim četkanjem tako i interdentalno, između zuba.

Veze s drugim bolestima

Periodontitis, bolest koja slabi desni koji drže zub, povezana je u istraživanjima s drugim bolestima, uključujući arterosklerozu.

U studiji provedenoj 2005. godine, istraživači s Columbia University otkrili su ono za što vjeruju da je jasna veza između bakterije koja uzrokuje periodontitis i nečega što se čini nepovezano – -otvrdnjavanje arterija.

‘Ovo je najdirektniji dokaz do sada pronađen da periodontitis može dovesti do moždanog udara ili kardiovaskularnih bolesti’, rekao je izvanredni profesor Moise Desvarieux.

Hans Preur, međutim ne misli da je veza dovoljno dokumentirana.

‘Najvjerojatnija veza je da osoba koja ima bolest desni ima tendenciju pasti u istu kategoriju s ljudima koji dobiju kardiovaskularne bolesti’.

 

Izvor: Science Nordic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.