GSK pokreće veliko ispitivanje gdje testira injekciju za prevenciju HIV-a

GlaxoSmithKline rekao je u utorak da je njegova jedinica za HIV ViiV Healthcare započela veliku studiju u kojoj će testirati eksperimentalni lijek u injekciji dugotrajnog djelovanja za prevenciju virusa koji uzrokuje AIDS.

Riječ je o kombinaciji profilakse prije izlaganja (PrEP) s cabotegravirom.

Faza III ispitivanja upisuje 4.5000 muškaraca koji imaju spolni odnos s muškarcima, i transrodne žene koje imaju seks s muškarcima, na više od 40 mjesta u Sjevernoj i Južnoj Americi, Aziji i Africi. Druga studija koja uključuje mlade žene trebala bi započeti u 2017.

Osim ovih novosti, u već ionako brzo rastući biznis s lijekovima protiv HIV-a, GlaxoSmithKline sada je primio važno pojačanje nakon uspješnog testiranja tretmana u dva velika klinička ispitivanja koji uključuje režim od dva lijeka za kontrolu virusa koji uzrokuje AIDS.

Pristup podrazumijeva napuštanje konvencionalnog koktela od tri lijeka koji može uzrokovati problematične nuspojave, naročito među starijim pacijentima koji čine rastući udio onih koji se liječe od ove bolesti.

Antiretrovirusna terapija preokrenula je HIV od smrtne kazne do stanja kojim se može upravljati, no pacijenti na tretmanu moraju ostati cijeli život, stoga postoji rastući fokus na dizajniranje lijekova koji bi se tolerirali što je više moguće.

GSK je razvio koktel od dva lijeka kroz svoj većinski udio u ViiV Healthcareu, u kojem Pfizer i Shionogi također drže udjele. Cilj je ponuditi režim s dva lijeka u jednoj tableti. Micanje s trojne terapije suprotan je pristup kojim predvodi lider na tržištu HIV-a Gilead Sciences, koji bankari na poboljšanje trojnog režima (Vidi: Koktel s dva lijeka protiv HIV-a GSK-a zasjao u dva velika ispitivanja).

Izvor: Reuters

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.