Svakodnevno grgljanje Listerinom pomaže usporiti širenje gonoreje

U 19. stoljeću, u eri prije antibiotika, Listerine vodica za usta oglašavala se kao lijek za gonoreju. Danas, 100 godina kasnije, znanstvenici pronalaze da bi ovo moglo biti točno.


Dnevno ispiranje i grgljanje s komercijalnim brendom vodice za ispiranje usta može pomoći kontrolirati širenje gonoreje, otkriva studija. Listerine je ubio bakteriju gonoreju u Petrijevoj posudi u laboratoriju, i u grlu zaraženih ljudi.

Istraživači s klinike Melbourne naveli su više slučajeva gonoreje među muškarcima koji imaju spolni odnos s muškarcima te su se dali u potragu da utvrde ima li Listerin ‘inhibitorni učinak’ protiv bakterije koja uzrokuje infekciju.

Proveli su kliničko ispitivanje koje je uključivalo 196 gej ili biseksualnih muškaraca koji su prethodno testirani kao pozitivni na gonoreju u svojim ustima i grlu i vraćali su se po tretman. Od njih, 58 ih je bilo pozitivno na bakteriju u svom grlu na povratku po tretman između svibnja 2015. i veljače 2016.

Istraživači su sudionike podijelili u dvije grupe tako da su 33 muškarca nasumično dobila da ispiru i grgljaju usta Listerinom, a 25 ih je činilo isto sa slanom otopinom.

Rezultati su pokazali da je udio žive gonoreje u grlu bio 52 % nakon jednominutnog ispiranja i grgljanja Listerinom, u usporedbi s 84 % u grupi koja je isto radila sa slanom otopinom.

Studija, objavljena u časopisu Sexually Transmitted Infections zaključuje:

‘Naši podaci pružaju preliminaran dokaz koji podupire daljnju istragu vodice za ispiranje usta o kao ne-kondomskoj mjeri kontrole za gonoreju’.

‘Vodica za ispiranje usta Listerine je jeftina, lako se koristi i učinkovit je agens koji inhibira rast gonoreje te zahtijeva daljnja pažljiva razmatranja i studije’.

Istraživači provode veće ispitivanje kako bi potvrdili svoje rezultate i vidjeli može li korištenje vodice za ispiranje pomoći obuzdati širenje gonoreje. Također moraju uspostaviti koliko očiti učinci korištenja Listerina traju.

Kako bi osigurali način da se ne razviju sojevi Neisseria gonnorhoeae otporni na antibiotike, znanstvenici tvrde da je važno pronaći preventivnu mjeru koja se ne oslanja na kondome.

Prema studiji, proizvođač tvrdi da se 1879. Listerine mogao koristiti za liječenje gonoreje u preantibiotskoj eri, no niti jedna objavljena znanstvena studija ne procjenjuje ovu tvrdnju.

Svaki deseti zaraženi muškarac i gotovo polovina zaraženih žena ne doživljavaju nikakve simptome gonoreje.

Studiju su proveli istraživači s Melbourne Sexual Health Centre, Monash University faculty of Medicine i Sveučilišta Melbourne microbiological diagnostic unit public health laboratory.

 

Uzvor: The Guardian

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.